بیوگرافی کامل تهمینه میلانی + عکس
بیوگرافی کامل تهمینه میلانی + عکس
تهمینه میلانی (۱۳۳۹، تبریز) فیلمنامه نویس و کارگردان ایرانی سینمای ایران است. او منشی صحنه، طرّاحی صحنه و لباس، و تهیه کنندگی فیلم را نیز تجربه کردهاست.
زمینه فعالیت : فیلمنامهنویس، کارگردان، منشی صحنه، طراحی صحنه و لباس و تهیه کننده
زاده : ۱۵ شهریور ۱۳۳۹
تبریز
نام دیگر : تهمینه رضایی میلانی
ملیت : ایرانی
سالهای فعالیت : ۱۳۵۸ تاکنون
همسر : محمد نیک بین
فرزندان : جینا
زندگی
تهمینه میلانی در سال ۱۳۳۹ در شهر تبریز به دنیا آمد. در دوران دبیرستان به تهران نقل مکان کرد و در دبیرستانهای شرف و مرجان به ادامه تحصیل پرداخت. سال ۱۳۵۷ در رشته برق دانشگاه تبریز قبول شد. همزمان با پیروزی انقلاب و بسته شدن دانشگاهها به تهران بازگشت و در رشته معماری دانشگاه علم و صنعت مشغول به تحصیل گردید. با بسته شدن دانشگاهها حضور در جلسات شعرخوانی، نمایش فیلم و از فعالیتهایی این قبیل را برگزید. در یکی از این جلسات بود که با مسعود کیمیایی آشنا گردید و توانست نظر موافق او را در دستیاری وی در کارگاه آزاد فیلم جلب نماید. بسیار جوان بود که به عنوان اولین تجربه سینمائی به عنوان منشی صحنه فیلم خط قرمز برگزیده شد. با باز شدن دانشگاهها در کنار کار در کارگاه آزاد فیلم به ادامه تحصیل پرداخت. او که به آرامی به کار در سینما آشنا میگردید شروع به نوشتن فیلمنامه (اگر فردا بیاید، دوستت دارم مادر، عشق و مرگ و …) و کار در دیگر فیلمها (ای ایران، جهیزیهای برای رباب، دل نمک و …) کرد.
اولین فیلم او بچههای طلاق جایزه بهترین فیلم اول را در جشنواره فجر برد و جایزه نقدی آن به او کمک کرد که مجدداً به همراه رضا بانکی و مهدی احمدی فیلم افسانه آه را بسازد. پس از شکست تجاری این فیلم، فیلم کمدی دیگه چه خبر با بازی ماهایا پطروسیان را ساخت.فیلمی که بسیار پرفروش شد.
در سال ۱۳۷۶ و با ایجاد فضای باز سیاسی پس از انتخابات دوم خرداد ریاست جمهوری میلانی فیلم دو زن را ساخت. به خاطر ساخت این فیلم، میلانی جایزه بهترین فیلمنامه جشنواره فیلم فجر را برد و نامزد جایزه بهترین کارگردانی از همین جشنواره شد. میلانی که بارها در مصاحبههایش تاکید کرده که یک فمینیست ایرانی است، پس از موفقیت فیلم «دو زن» فیلمهای نیمه پنهان و واکنش پنجم را هر سه با بازی نیکی کریمی ساخت. میلانی به خاطر ساخت این سه فیلم با واکنشهای شدیداللحنی روبرو شد. در سال ۱۳۷۹ پس از به نمایش درآمدن فیلم نیمه پنهان دستگیر شد. روزنامهها ۴ جرم «اقدام علیه امنیت ملی، محاربه با خدا، همکاری با گروههای معاند و تشویش اذهان عمومی از طریق آثارهنری» را اتهامات وی اعلام کرده بودند اما خود او میگوید که هیچگاه تفهیم اتهام نشد. وی ۴ روز در انفرادی و ۴ روز در بند عمومی زندان اوین به سر برد و با دخترانی آشنا شد که بعدها زندگی آنها را در فیلمی به نام «تسویه حساب» به تصویر کشید. میلانی پس از ۸ روز به دستور رهبر جمهوری اسلامی علی خامنهای و رئیسجمهور محمد خاتمی از زندان آزاد شد و ۵ سال بعد تبرئه شد.
پس از فیلمهای سهگانه میلانی با بازی نیکی کریمی، فیلم زن زیادی با بازی مریلا زارعی در سال ۱۳۸۳ به نمایش درآمد. این فیلم هم در ادامه حال و هوای فیلمهای اخیر میلانی بود با واکنش سرد منتقدان مواجه شد اما به فروش خوبی دست پیدا کرد. در سال ۱۳۸۴ بر اساس کتاب «شفای کودک درون» اثر لوچیا کاپاکیونه فیلم آتش بس با بازی مهناز افشار و محمدرضا گلزار را ساخت. این فیلم که به بخش مسابقه سینمای ایران در جشنواره فیلم فجر راه نیافت، در سال ۱۳۸۵ اکران شد و رکورد فروش صد میلیون تومان در هفته اول را به جای گذاشت. پس از ساخت و اکران فیلم «آتش بس»، لوچیا کاپاکیونه، نویسنده کتاب «شفای کودک درون» با ارسال نامهای به میلانی از او تشکر و قدردانی کرد.∗
در روز شنبه ۹ مردادماه ۸۹ (۳۱ جولای ۲۰۱۰) در سالن گیبسون آمفیتئاتر شهر لسآنجلس، از بهروز وثوقی بازیگر مشهور سینمای پیش از انقلاب ایران تجلیل شد که عکس حضور تهمینه میلانی روی فرش قرمز این مراسم منتشر شدهاست.
فیلمشناسی
۱۳۸۹ شیر یا خط (با عنوان قبلی «فری کثیف»)_که فیلمبرداری آن به سال ۱۳۹۱ موکول شدهاست.
۱۳۸۹ یکی از ما دو نفر(با عنوان قبلی «پرَنسیپ»)) (تهمینه میلانی)
۱۳۸۶ سوپر استار (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس]
۱۳۸۶ تسویه حساب (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس]
۱۳۸۴ آتشبس (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس]
۱۳۸۳ زن زیادی (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس]
۱۳۸۱ واکنش پنجم (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس]
۱۳۸۰ بمانی (داریوش مهرجویی) [تهیه کننده]
۱۳۷۹ خاکستری (مهرداد میرفلاح) [فیلمنامه نویس]
۱۳۷۹ شبهای تهران (داریوش فرهنگ) [فیلمنامه نویس]
۱۳۷۹ نیمه پنهان (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس-تهیه کننده]
۱۳۷۷ دو زن (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس]
۱۳۷۳ کاکادو (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس-طراح صحنه و لباس]
۱۳۷۰ دیگه چه خبر؟! (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس-تهیه کننده]
۱۳۶۹ عشق و مرگ (محمدرضا اعلامی) [فیلمنامه نویس]
۱۳۶۹ افسانه آه (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس-تهیه کننده]
۱۳۶۸ بچههای طلاق (تهمینه میلانی) [کارگردان-فیلمنامه نویس-طراح صحنه و لباس]
۱۳۶۱ پیک جنگل (حسن هدایت) [منشی صحنه]
۱۳۵۸ خط قرمز (مسعود کیمیایی) [منشی صحنه]
جوایز و افتخارات
داخلی
نامزد سیمرغ بلورین فیلم منتخب تماشاگران (واکنش پنجم)[ دوره ۲۱ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) – سال ۱۳۸۱ ]
نامزد تندیس زرین بهترین کارگردانی (واکنش پنجم)[ دوره ۷ جشن خانه سینما (مسابقه) – سال ۱۳۸۲ ]
نامزد سیمرغ بلورین بهترین فیلم (بمانی)[ دوره ۲۰ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) – سال ۱۳۸۰ ]
نامزد سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی (دو زن)[ دوره ۱۷ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) – سال ۱۳۷۷ ]
برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه (دو زن))[ دوره ۱۷ جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) – سال ۱۳۷۷ ]
برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم (بچههای طلاق)[ دوره ۸ جشنواره فیلم فجر (فیلمهای اول و دوم) – سال ۱۳۶۸ ]
خارجی
۲۰۰۳: جایزه بهترین فیلمنامه از جشنواره فیلم قاهره برای فیلم واکنش پنجم
پس از ساخت و اکران فیلم «آتش بس»، لوچیا کاپاکیونه، نویسنده کتاب «شفای کودک درون» با ارسال نامهای به میلانی از او تشکر و قدردانی کرد.
سلام لطفا ب سایت من سربزنید..
من ایمیل خانم میلانی رو میخوام.حتما حتما لازمش دارم.
اگه شما دارید ایمیل ایشون رو لطفا توی وبلاگم واسم ایمیلشون رو
توی نظرات بزارید..ممنون
….دوست دارم ،،صدایم که نه….دست نوشته دلم به بانو تهمینه میلانی برسد ،،،چرا که او.نه رئیس جمهور است که نایاب باشد ،،،بلکه جواهریست که جوهره وجودش گوهر است ،،،بزرگوارم تهمینه بانو.،،،،من گاهی جملاتت را میخوانم وآنقدر برایم جنس حرفهایت ملموس شده که تا جمله را میبینم بیدرنگ ورق میزنم ودنبال نویسنده ان هستم ،،،،دیر زمانی نیست که دوباره از سر فاصله جبری که بین قلم ودلم بود ،دوباره قلم میزنم.و نوشتارم به قول اساتید گرانمایه روزگار وبی نام ،،،در سطح جهان سبک جدید و بی نام است چون وجودم ،،،ولی من معنای وجودم را در نوشته های شما یافتم ،،،،از جنس همان.که میبارد بر نوک سر انگشتانت تا شاید به دهان کدامین بازیگر ادا گردم……تقدیر شایسته توست ،،،دعایم به مهر،آرزومندم نام آور باشی و.مستدام……..