بیوگرافی آیت الله محمد علی موحدی کرمانی

محمد علی موحدی کرمانی

محمد علی موحدی کرمانی (زاده ۱۳۱۰ در کرمان) از سیاست‌مداران ایرانی پس از انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است. وی تا سال ۱۳۸۴ دارای سمت نمایندگی رهبری در سپاه پاسداران بود. محمد علی موحدی کرمانی با حکم سید علی خامنه‌ای در سال ۱۳۹۱ به عنوان امام جمعه جدید تهران منصوب شد.

زادروز : ۱۳۱۰

کرمان، ایران

ملیت : ایرانی

دین : شیعه دوازده‌امامی

حزب سیاسی : جامعه روحانیت مبارز

سمت : عضو مجلس خبرگان رهبری

زندگی

آیت ‌الله محمدعلی‌ موحدی‌ کرمانی‌ در سال‌ 1310 در شهر کرمان‌ متولد شد. پدرش‌ “حجت‌الاسلام‌ حاج‌ شیخ‌ عباس موحدی کرمانی”‌ از روحانیون‌ و وعاظ‌ معروف‌ شهر بود و در زمان‌ رضاشاه‌ با وجود تأکید بر لباس متحدالشکل، جواز لباس‌ روحانیت‌ دریافت‌ کرده‌ بود. وی تحصیلات ابتدایی و مقدمات دروس حوزوی را در کرمان گذراند و سپس برای تکمیل آموخته‌های خود ابتدا به حوزه علمیه قم و سپس به حوزه نجف اشرف رفت و از محضر اساتید برجسته حوزه بهره ‏مند شد.

با آغاز نهضت امام خمینی(ره) علیه رژیم پهلوی، آیت الله موحدی کرمانی ابتدا در کرمان و سپس بنا به توصیه‌ی شهید باهنر به تهران رفت و در مسجد مسلم ابن عقیل تهران مشغول ارشاد و فعالیت‌های ضد رژیم شد. برگزاری جلسات به همراه افرادی چون “آیت الله محمدرضا مهدوی‌ کنی”، “شهید مرتضی مطهری”، “شهید باهنر”، “شهید محلاتی”، “آیت الله هاشمی رفسنجانی” و … موجب تشکیل جامعه روحانیت مبارز و فعالیت‌های منسجم‌تری علیه رژیم شد. وی هنگام اقامت امام(ره) در نجف اشرف از سوی جامعه روحانیت مبارز به ملاقات امام(ره) می‌رفت و سخنان و رهنمودهای ایشان و برنامه‌های جامعه روحانیت مبارز را با ایشان در میان می‌گذاشت.

پس از پیروزی انقلاب وی عهده‌دار مسئولیت‌های سیاسی نظیر عضویت در مجلس خبرگان رهبری، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، نمایندگی مجلس شورای اسلامی، نماینده‏ ولی ‏فقیه در سپاه پاسداران و نمایندگی ولی فقیه و امامت موقت نماز جمعه تهران بوده است.

مدارج تحصیلی

آیت الله موحدی کرمانی، 10 ساله‌ بود که‌ از نعمت پدر محروم‌ شد و از همان‌ کودکی‌ به‌ فراگیری‌ قرآن‌ در نزد مادر پرداخت‌ و سپس‌ این‌ امر را در نزد “آقا میرزا محمد رئیس‌ القراء” ادامه‌ داد. وی در کنار علوم‌ دینی‌ به‌ تحصیل‌ علوم‌ جدید نیز پرداخت‌ و پس‌ از اتمام‌ دوره‌ ابتدایی‌ برای‌ فراگیری‌ علوم‌ حوزوی‌ در مدرسه‌ی‌ “معصومیه‌” کرمان،‌ به‌ تحصیل‌ مشغول شد. در این حوزه اساتید وی “شیخ‌الرئیس‌” در “لمعتین”‌، “آیت‌ الله صالحی‌ کرمانی”‌ در “رسائل”‌ و چندی‌ هم‌ نزد “حجت ‌الاسلام‌ حقیقی”‌ “مقدمات‌” را آموخت.

حضور در حوزه علمیه قم

آیت‌الله موحدی‌ کرمانی‌ پس‌ از طی‌ مرحله مقدماتی حوزه، برای‌ فراگیری‌ سطوح‌ عالی‌تر در سال‌ 1325 عازم‌ شهر مقدس‌ قم‌ شد اما اقامت وی‌ در قم‌ بیش‌ از 1 سال‌ دوام‌ نیافت‌ و موحدی‌ کرمانی‌ به‌ زادگاهش‌ بازگشت‌ و پس‌ از اقامتی‌ 2 ساله، دوباره‌ به‌ عزم‌ تحصیل‌ علوم‌ دینی‌ روانه‌‌ قم‌ شد. وی‌ در حوزه‌ علمیه‌ قم‌ به‌ تحصیل‌ “مطول‌” نزد “آیت‌الله علی‌ مشکینی‌” و فراگیری‌ “کفایه”‌ در نزد اساتیدی چون “محمد مجاهدی”‌ و “شیخ‌ عبدالجواد اصفهانی”‌ پرداخت‌ و پس‌ از طی‌ دروس‌ “سطح”‌، در دروس‌ “خارج‌ فقه‌ و اصول”‌ “آیت الله العظمی بروجردی”‌، امام‌ خمینی(ره)‌، “آیت الله محقق‌ داماد” و “آیت الله العظمی شیخ محمد علی اراکی” حاضر شد.

حضور در حوزه نجف

وی‌ در سال‌ 1335 عازم‌ عراق شد و در حوزه‌ی‌ نجف‌ اشرف‌ از محضر اساتیدی چون “سید ابوالقاسم خویی”‌، “میرزا باقر زنجانی”‌، “میرزا هاشم‌ آملی لاریجانی”‌ و آیت الله حکیم”‌ کسب‌ فیض‌ نمود.

مسئولیت ها و سوابق اجرایی

نماینده مجلس خبرگان رهبری در ادوار اول، دوم و سوم
نماینده ولی ‏فقیه در سپاه پاسداران
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام
نماینده مردم کرمان در دور اول مجلس شورای اسلامی
نماینده مجلس شورای اسلامی به نمایندگی از مردم تهران در ادوار دوم، سوم، چهارم و پنجم
عضو مؤسس شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران
امام جمعه موقت تهران از سال 1391

فعالیت های سیاسی پیش از انقلاب

آیت الله موحدی کرمانی، با آغاز نهضت‌ حضرت‌ امام‌ خمینی(ره)‌ وارد فعالیت‌های‌ سیاسی‌ شد و با توجه‌ به‌ اینکه‌ او خود نیز از وعاظ‌ و خطبای‌ معروف‌ شده‌ بود، از بیان‌ مسائل‌ سیاسی‌ در سخنرانی‌هایش‌ ابایی‌ نداشت‌ و منبرهای‌ او در منطقه‌ی‌ رفسنجان‌ شهره‌ بود؛ به‌ همین‌ سبب‌ در سال‌ 1343 توسط‌ ساواک‌ احضار و از همان‌ زمان‌ ممنوع‌المنبر شد.

تشکیل جامعه روحانیت مبارز و فعالیت در این حوزه

آیت‌الله موحدی‌ کرمانی‌ درحالی‌که‌ فعالیت‌های‌ سیاسی‌ خود را به‌ صورت‌ پنهانی‌ ادامه‌ می‌داد، در سال‌ 1348 به‌ دعوت‌ “شهید محمد جواد باهنر” برای‌ امامت‌ جماعت‌ مسجد “مسلم‌ بن‌ عقیل” واقع در‌ تهران‌ دعوت‌ و برای‌ تصدی‌ این‌ مسئولیت‌ عازم‌ تهران‌ شد. او علاوه‌ بر برپایی‌ جلسات‌ تفسیر قرآن‌ در مسجد، با “آیت الله محمدرضا مهدوی‌ کنی”‌، “آیت الله محمد امامی‌ کاشانی”‌، “شهید محمد بهشتی”‌، “شهید مرتضی‌ مطهری”‌، “شهید محمدجواد باهنر”، “شهید فضل‌الله محلاتی”‌، “مهدی‌ شاه‌آبادی”‌ و “آیت الله هاشمی‌ رفسنجانی”‌ جلساتی‌ را برای‌ مبارزه‌ با رژیم‌ شاه‌ برگزار کرد.

این‌ جلسه‌ها هسته‌ی‌ اولیه‌ “جامعه‌ی‌ روحانیت‌ مبارز” محسوب‌ می‌شد، از همین‌ رو با تأسیس‌ این‌ تشکل‌ در سال‌ 1355، موحدی‌ کرمانی‌ با عضویت‌ در شورای‌ مرکزی‌ آن‌ همراه‌ “آیت‌الله امامی‌ کاشانی”‌ مسئولیت‌ جامعه‌ی‌ روحانیت‌ مبارز منطقه‌ی‌ شرق تهران‌ را بر عهده‌ گرفت‌. (با استناد به اسناد مرکز اسناد انقلاب اسلامی)

دیدار با امام (ره) در نجف و انتقال برنامه‌های ایشان به جامعه روحانیت مبارز

او در خرداد 1347 برای‌ دیدار با امام خمینی(ره) به‌ نجف‌ رفت‌ و مدتی در آنجا اقامت کرد. از جمله اقدامات وی در دوران مبارزه، دیدارهای متعددش با حضرت امام(ره) در نجف و کربلا بود که در این نشست‌های خصوصی برنامه‌های جامعه روحانیت مبارز را به امام(ره) رسانده و متقابلاً دستورات مهم ایشان را به اعضای شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز منتقل می‌کرد.

از جمله‌ دیگر اقدامات وی در نجف انتشار بیانیه‌ای در تقبیح‌ عمل‌ رژیم‌ عراق در هنگام‌ محاصره‌ی‌ منزل‌ امام‌ خمینی(ره)‌ در نجف‌ اشرف‌ و امضای آن بود. (با استناد به دفتر ادبیات‌ انقلاب‌ اسلامی‌)

با هجرت‌ امام‌(ره) به‌ پاریس‌ آیت الله موحدی کرمانی به همراه‌ دیگر اعضای‌ جامعه‌ی‌ روحانیت‌ مبارز از “ژیسکاردستن‌”، رئیس‌ جمهور فرانسه‌، میهمان‌نوازی‌ از رهبر فقید انقلاب‌ را خواستار شد.

فعالیت‏های سیاسی پس از پیروزی انقلاب

آیت الله موحدی کرمانی پس از شهادت “شهید اشرفی اصفهانی” در باختران (کرمانشاه کنونی) با حکم امام خمینی(ره) مسئولیت امامت جمعه را عهده دار شد. وی پس از پایان دوران دفاع مقدس به مدت 14 سال نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.

تحلیل حوادث بعد از انتخابات سال 1388 و نهم دی از نگاه آیت الله موحدی کرمانی

آیت الله محمد علی موحدی کرمانی در هشتمین شب از مراسم عزاداری دهه آخر صفر حزب موتلفه اسلامی در تاریخ 9 دی‏ماه 1392، در خصوص حماسه‌ی 9 دی‏‏ماه گفت:
«مردم در نهم دی وفاداری خود را به انقلاب، امام و رهبر معظم انقلاب ثابت کردند. به تعبیر رهبر معظم انقلاب این روز در تاریخ انقلاب ثبت شده زیرا در این روز حماسی مردم نشان دادند که آگاه، بیدار، کثیر، دشمن شناس و خطر شناس هستند. مردم نسبت به آن حرکات زشتی که رخ داد قیام کردند و در مقابل آن‌ها ایستادند….
9 دی روز بزرگی بود که به تعبیر مقام معظم رهبری در تاریخ انقلاب ثبت شد. مردم در 9 دی نشان دادند آگاه و بیدار هستند و همواره دشمن و خطر را می‌شناسند. 9 دی را قیام مردم مقابل حرکت‌های فتنه‌گران بود. متأسفانه فتنه موجب خوشحالی بیگانگان شد و آنان با کف زدن و تشویق فتنه‌گران را همراهی کردند.

چرا سران فتنه ابراز ندامت نکردند؟

ضدانقلاب در ایام فتنه 88 به نظام اسلامی جسارت کردند. متأسفانه با دیدن این صحنه‌ها گردانندگان این برنامه عقب‌نشینی نکردند؛ برنامه‌های این افراد به گونه‌ای بود که نشان داد با این حرکات زشت همراه هستند. چرا سران فتنه از مواضع خود عقب‌نشینی نکرده و ابراز ندامت نکردند؟ برنامه نظام مقدس جمهوری اسلامی جذب حداکثری و دفع حداقلی است اما متأسفانه برخی بدون توجه به نظام، مردم، انقلاب، قانون و شهدا دهن‌کجی کردند.

در فتنه 88 بیگانگان خوشحال شده و به کف زدن می‌پرداختند. ضد انقلاب‌ها در آن سال جسارت بسیاری کردند و متأسفانه گردانندگان این برنامه هم هیچ عقب‌نشینی از مواضع خود نداشتند.

گردانندان فتنه 88 برنامه‌ها را به طریقی پیش بردند که موجب خوشحالی دشمنان شد و از مواضع خود هیچ عقب‌نشینی نکردند. باید از سران فتنه پرسید که چرا تاکنون ابراز ندامت نداشته‌اند و در مقابل برنامه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی و نظام که همان جذب حداکثری و دفع حداقلی بود، ایستادگی کردند. رویکرد فتنه گران ناپسند و دهن کجی به انقلاب محسوب می‌شد و کاری انجام ندادند که مردم آن‌ها را بپذیرند…»

اظهارات آیت الله موحدی کرمانی در خصوص توافق ژنو در سال 1392

آیت‌الله محمدعلی موحدی کرمانی در خطبه‌های نماز جمعه تهران در تاریخ 20 دی ‏ماه 1392 به مذاکرات هیئت ایرانی با گروه 1+5 اشاره کرده و بابیان اینکه در همین زمینه مردم و به ویژه مردم متدین دغدغه‌هایی دارند اظهار داشت: «اینکه این دغدغه‌ها به جا یا بیجا است؛ نمی‌توانم قضاوت کنم و در مقام قضاوت هم نیستم؛ اما می‌گویم آیا ارزش‌های انقلاب در مذاکرات حفظ می‌شود. آیا عزت اسلامی مورد توجه قرار می‌گیرد. چقدر امتیاز گرفتیم و چقدر امتیاز دادیم. باید دقت و محاسبه کرد.

آیا در بکارگیری واژه‌ها و کلمات در توافقنامه دقت لازم شده است تا کاملاً شفاف باشد؟ بعضی از کلمات دوپهلو یا چندپهلو است. واژه دستیابی و دسترسی هر کدام معنای خاص خود را دارد که در آن دقت نشده است. خطیب نماز جمعه تهران با اشاره به اینکه آمریکای قلدر شیطان بزرگ است شیطان بزرگ در مذاکرات هسته‌ای هم شیطان بزرگ است. آنها غیر از دشمنی با اسلام کار دیگری ندارند؛ بنابراین باید دقت شود تا بالاخره زحمات هیئت ایرانی آسیب نبیند.

با توجه به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه نباید گول لبخند دشمن را بخوریم، دشمن، دشمن است و باید مراقب او بود. خوشبختانه مردم ما متشابهات را به محکمات ارجاع می‌دهند و محکمات نیز بیانات قاطع مقام معظم رهبری است. مقام معظم رهبری هیئت ایرانی را تأیید فرمودند و به همین دلیل ما هم تأیید می‌کنیم…»

انقلاب اسلامی و برخی ویژگی‏های آن از نگاه آیت الله موحدی کرمانی

آیت الله موحدی کرمانی در 13 بهمن‏ ماه سال 1392 در یادواره 33 شهید نیروی هوایی، به پیروزی انقلاب و نهضت امام خمینی(ره) اشاره کرده و گفت: «این انقلاب به بعثت حضرت رسول(ص) شبیه است، دوران جاهلیت، فسادها، جنایت‌ها، چپاول و خونریزی‌ها را همه می‌دانیم. رسول اکرم(ص) در بین آن جمع قدم گذاشت و بعد از گذشت 23 سال جامعه را متحول کرد و این‌ها به برکت اسلام بود.

امام خمینی(ره) با خودش برای امت اسلامی عزت و شرف آورد و طاغوت زمان را سرنگون کرد و حکومت اسلامی را به وجود آورد. امام(ره) در شرایط سختی این حرکت را آغاز کردند، امام(ره) در شرایطی این حرکت را آغاز کردند که عده زیادی از نخبگان می‌گفتند آقا به جایی نمی‌رسی و فایده‌ای ندارد چون شاه پشتیبان قوی دارد و دنیای سلطه. کشورهای مقتدر جهان حامی شاه هستند و انواع حمایت‌ها و تعلیمات نظامی را برای سرکوب مردم انجام می‌دهند. همچنین آن زمان‌ها ساواکی بر کشور حاکم بود که رفتار انسان‌ها و کلمات آنها را زیر نظر داشت.

در دوران ستمشاهی روحانیون شکنجه و احتمالاً گاهی اعدام می‌شدند. امام(ره) خفقان‌ها را شکست و ورود امام(ره) در 12 بهمن به ایران اتفاق کمی نبود، زیرا تمام ایران در قبضه قدرت عوامل شاه بود. هر چند خود شاه فرار کرده بود، لذا امام(ره) تصمیم گرفت که به کشور وارد شود.

برخی به امام پیام می‌دادند که به مصلحت نیست به ایران بیایید زیرا جان شما در خطر است و اگر شما آسیب ببینید همه چیز انقلاب از دست می‌رود، اما امام(ره) گفتند من باید به ایران بیایم این‌ها تدابیر الهی است که مغز انسان‏های عادی درک نمی‌کند، اما انسان‌های الهی می‌گویند فرمان خدا است.

امام مثل پیامبر اسلام(ص) در مقابل تهدیدات و تحریم‌ها ایستادگی کردند. اصلاً امام(ره) اجازه نمی‌دادند که درگیری با سلاح باشد. مردم ایستادند و نتیجه مقاومت این شد که به شاه خبر دادند تمام کشور در حال سر دادن شعار مرگ بر شاه است.

امام(ره) فرمودند ما وظیفه خود را انجام می‌دهیم و نتیجه دست ما نیست. در آن روزها مکرها و خدعه‌ها از سوی عوامل شاه بسیار بود و حکومت نظامی را برقرار کردند، اما امام(ره) فرمان دادند حکومت نظامی را بشکنید.

فرمان امام مبنی بر شکسته شدن حکومت نظامی، نشان‌دهنده شجاعت، تدبیر و اتکاء به خدا بود. دشمن به دنبال اعدام و دستگیری امام بود و اگر امام به آن حکومت نظامی اعتنا می‌کرد و می‌پذیرفت انقلاب تمام می‌شد، لذا با شکسته شدن حکومت نظامی، میلیون‌ها نفر بیرون آمدند.

امام خمینی(ره) اسلام شناس و برنامه‌هایش مطابق با اسلام بود و اگر ما نبودیم تا در زمان پیغمبر(ص) باشیم، اما خیلی‌ها در زمان امام(ره) بودند و امام(ره) را درک کردند…»

عکس آیت الله محمد علی موحدی کرمانی

محمد علی موحدی کرمانی

زندگینامه آیت الله محمد علی موحدی کرمانی

محمد علی موحدی کرمانی

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا