گپی با مسعود ده نمکی کارگردان سریال معراجی ها
پخش سریال “معراجیها” به کارگردانی مسعود ده نمکی و تهیه کنندگی محمود رضوی از شنبه 22 شهریور از شبکه یک سیما آغاز شده؛ در این مجموعه 30 قسمتی، مهران رجبی، سید جواد هاشمی و جمعی دیگر از هنرمندان مشغول به ایفای نقش شدند و کارگردانی این پروژه را مسعود ده نمکی عهده دار شد، به بهانه پخش این مجموعه گفتگویی را با او داشتیم که بخشی از آن را در مصاحبه زیر میخوانید.
آقای ده نمکی وجه اشتراک سریال معراجیها با نسخه سینمایی آن در چیست و چرا با توجه به مضمون قبل و بعد از جنگ در هریک از نسخههای آن، نام سریال تغییری نکرد؟
سریال”معراجیها” به نوعی تداوم سرنوشت شخصیتهایی است که در نسخه سینمایی آن دیدیم، اینکه مخاطب بداند در زمان جنگ چه اتفاقی برای آنها افتاد و چه سرنوشت تلخی داشتند، برایم مهم بود؛ در واقع ما در نسخه سینمایی شخصیتهایی را معرفی کردیم که مردم با آنها همذات پنداری کردند و در این سریال باز همان شخصیتها را میبینیم که سالها بعد از جنگ چطور زندگی میکنند و چطور با آنها رفتار شده است؛ ضمن اینکه همان نام جذابیتهای خاصی را به دنبال خواهد داشت.
چقدر زمان مدنظر گرفته برای پخش معراجیها را شما تایید میکنید، ترجیح نمیدادید در زمان و مناسبت دیگری روی آنتن رود تا مخاطب بیشتری را جذب کند؟
وقتی فیلم سینمایی “معراجیها” هم اکران شد، زمستان و زمان رکود سینما بود و خیلیها میگفتند بهتر است نوروز اکران شود تا دیده شود، اما شما شاهد تاثیر این فیلم بودید و توانست میلیونها نفر را به سینما بکشاند و با قهرمانیهایش همراهی کند؛ مطمئنا سریال آن هم مخاطب میلیونیخواهد داشت، به ویژه اینکه بیننده تلویزیون با فراغ بال میتواند بنشیند و سریال “معراجیها” را تماشا کند. به نظر من سریال “معراجیها” مانند نسخه سینماییاش با استقبال خوبی همراه میشود.
به طور مشخص “معراجیها” بازگوی چه وقایعی است؟
در معراجیها پاسخ به بعضی از پیشنهادات که برخی رسانهها درباره جنگ و ضد جنگ مطرح میکنند و نیز احترام به رزمندهها به تصویر کشیده شده است.
با توجه به اینکه شما سرپرست نویسندگان هستید، طرح اولیه سریال با فیلم فعلی چقدر تفاوت دارد؟
طرح کلی و چهارچوب همان است که به شبکه ارائه کردهایم، اما در نوشتن فیلم نامه ایدههایی را اضافه کردیم و همینطور برخی از دیالوگها سر صحنه تغییر کرده است.
چه تدبیری برای متفاوت بودن “معراجیها” با دیگر آثار ساخته شده در دفاع مقدس اندیشیدهاید؟
آن چیزی که شما در فیلم سینمایی معراجیها دیدید، فضای جدیدی بود و این مسئله در سریال “معراجیها” بسیار بیشتر است، مثلا صحنههای تصویر برداری کار بسیار چشم نواز است و سکانسهای زیادی داریم که با 8 دوربین تصویربرداری شده و از نظر تکنیک بی نظیر است.
تاکید مدیران شبکه بیشتر برروی چه مواردی بود؟
مسئولان شبکه میدانستند من برای سرگرمی فیلم نمیسازم و “معراجیها” هم حرفی برای گفتن دارد و مضمون آن شاید ایجاد حساسیت کند، با من همکاری کردند که امیدوارم در زمان پخش هم این همکاری ادامه داشته باشد و سریال دچار آسیب نشود و خاطره خوشی از همکاری من با تلویزیون باقی بماند.
با توجه به فعالیت شما در سینما و تلویزیون، بیشتر خودتان را کارگردان سینما میدانید یا تلویزیون؟
کارگردانی در هر دو بخش کارکرد خاص خود را دارد، درست است، معراجیها دومین سریال من بوده که آن را برای تلویزیون ساخته ام، اما هر کدام مخاطب خاص خود را دارد. در واقع هر کس حرفی داشته باشد دنبال گوشی برای شنیده شدن میگردد و فرق نمیکند مخاطبش سینما باشد یا تلویزیون.
متفاوت ترین بخش معراجیها با دیگر آثار دفاع مقدس در چیست؟
یکی از تفاوتها در تعداد زیاد بازیگران قدیمی و جدید است. شما در این سریال گروه زیادی از بازیگران طنز را میبینید که در خدمت یک مضمون ایدئولوژیک هستند و کار در عین طنز بودن تراژدی بالایی دارد. از طرف دیگر نوع چینش و تنظیم هنرورها و لوکیشنها و … به گونهای است که سطح کار را از یک سریال الف معمولی بالاتر میبرد. جلوههای ویژه جنگ و همینطور مضمون فیلم و جسارتی که در بیان نقد در آن بکار رفته از تفاوتهای مهم این سریال است.
“معراجیها 2” را میسازید؟
خیر؛ چون پیامی که در سریال به مخاطب میدهیم، کامل است و نیازی به نسخه دوم ندارند.
باشگاه خبرنگاران