بیوگرافی جرج آر. آر. مارتین – GRRM

جرج آر. آر. مارتین

جرج ریموند ریچارد مارتین (به انگلیسی: George Raymond Richard Martin)، که گاهی به اختصار GRRM نوشته می‌شود، نویسنده و نمایش‌نامه‌نویس آمریکایی سبک‌های فانتزی، علمی‌تخیلی و وحشت است. مارتین بیشتر به خاطر مجموعه‌ی فانتزی پرفروش و موفق «ترانه یخ و آتش» شناخته می‌شود. در سال ۲۰۱۱ شبکه‌ی تلویزیونی HBO سریالی با نام «بازی تاج و تخت» را از کتاب اول این مجموعه اقتباس کرد که با استقبال فراوانی مواجه شد.همچنین، مجله‌ی تایم مارتین را برای فهرست ۱۰۰ فرد تأثیرگذار سال ۲۰۱۱ برگزید. جورج مارتین در سال ۱۳۹۲ امتیاز ترجمه و نشر آثارش به زبان فارسی را به میلاد فشتمی و نشر بهنام واگذار کرد. از آثار این نویسنده تاکنون رمان رویای تب‌آلود به زبان فارسی در ایران منتشر شده است.

نام اصلی : جرج ریموند ریچارد مارتین

زادروز : ۲۰ سپتامبر ۱۹۴۸ – بایون، نیوجرسی

ملیت : ایالات متحده آمریکا

محل زندگی : سنتافه، نیومکزیکو

پیشه : نویسنده، نمایش‌نامه‌نویس

سبک نوشتاری : فانتزی، علمی‌تخیلی، وحشت

کتاب‌ها : مجموعه‌ی ترانه یخ و آتش

همسر(ها) : گیل برنیک (۱۹۷۵-۱۹۷۸) – پاریس مک‌براید (۲۰۱۱-اکنون)

مدرک تحصیلی : کارشناسی ارشد، روزنامه‌نگاری

دلیل سرشناسی : مجموعه‌ی ترانه یخ و آتش

جوایز : جایزه آلی، جایزه هوگو، جایزه نبولا

زندگی‌

جرج آر. آر. مارتین در ۲۰ سپتامبر ۱۹۴۸ در بایون در ایالت نیوجرسی آمریکا به دنیا آمد. خانواده‌اش از طبقه‌ی کارگر بودند و در یک مجتمع مسکونی فدرال در نزدیکی لنگرگاه‌های شهر زندگی می‌کردند. او در همان‌جا به دبیرستان رفت، هرچند آن را دوست نداشت. با این وجود، مارتین بعدها می‌گوید در آن دوره‌ی حیاتی بود که علاقه‌اش به سبک داستانی «ابرقهرمانی» شکل گرفت. در جوانی، عاشق کمیکهای ابرقهرمانی عصر نقره‌ای دهه‌ی ۶۰ بود و همه‌ی آن‌ها را جمع می‌کرد. در شماره‌ی ۲۰ کمیک‌استریپ «چهار شگفت انگیز» نامه‌ای به چاپ رسید که مارتینِ دانش‌آموز به سردبیر آن نوشته بود. او می‌گوید توجهی که به آن نامه شد، همراه با علاقه‌اش به کمیک‌ها و فنزین‌های در حال پیدایش آن عصر دست به دست هم دادند تا او راه یک نویسنده‌ی حرفه‌ای را در پیش گیرد. در سال ۱۹۶۵، در حالی که مارتین هنوز یک نوجوان بود، برای داستان آماتوری ابرقهرمانیش به نام «مرد قدرت‌مند در برابر حصار آبی» برنده‌ی جایزه آلی شد.

در سال ۱۹۷۰، مارتین در رشته‌ی خبرنگاری از یکی از دانشگاه‌های ایالت ایلینوی مدرک کارشناسی گرفت. یک‌سال پس از آن موفق شد از همان دانشگاه مدرک کارشناسی ارشدش را هم بگیرد.

مارتین نوشتن داستان‌های کوتاه علمی‌تخیلی را از اوایل دهه‌ی ۱۹۷۰ آغاز کرد. اولین داستانش که نامزد دو جایزه‌ی هوگو و نبیولا شد، «با صبح‌گاه، مه می‌آید» نام داشت که در سال ۱۹۷۳ در مجله‌ی آنالوگ به چاپ رسید.

با این که بیشتر کارهای او، فانتزی و وحشت محسوب می‌شوند، چندتا از کارهای اولیه‌اش در سبک علمی‌تخیلی نوشته شده‌اند و در آینده‌ای غریب به نام «هزار دنیا» یا «آدمستان» اتفاق می‌افتند. علاوه بر آن، حداقل یک اثر او در سبک سیاسی-نظامی است؛ «شب خون‌آشام‌ها» که «هری ترتل‌داو» آن را در فهرست «بهترین علمی‌تخیلی‌های نظامی» قرن بیستم قرار داد.

در دهه‌ی ۱۹۸۰، مارتین نوشتن برای تلویزیون را شروع کرد و همچنین به ویراستاری کتاب پرداخت. او در هالیوود، روی مجموعه‌های «Twilight Zone» و «Beauty and the Beast» کار کرد.

در سال ۱۹۸۷، فیلمی به نام «Nightflyers» از روی نولای او با همین نام ساخته شد.

مارتین در ۱۵ فوریه‌ی ۲۰۱۱ طی یک جشن کوچک در خانه‌شان در سنتا فه‌ی نیومکزیکو، با پاریس مک‌براید ازدواج کرد. حلقه‌های ازدواجشان را هنرمندان محلی با الهام از فرهنگ سلت ساخته و به آن‌ها هدیه دادند. دوستان محلی‌شان نیز در جشن حاضر بودند و به آن‌ها در برگزاری جشن یاری رساندند.

ترانه یخ و آتش

در سال ۱۹۹۱ مارتین به رمان‌نویسی بازگشت و کاری را شروع کرد که در نهایت به مجموعه‌ی فانتزیش، «ترانه یخ و آتش» بدل شد. ترانه یخ و آتش حداقل تا هفت کتاب ادامه خواهد یافت و گفته می‌شود از داستان‌هایی چون «آیوان‌هو» و «جنگ گل‌ها» الهام گرفته. اولین کتاب این مجموعه، «بازی تاج و تخت» در سال ۱۹۹۶ منتشر شد. در نوامبر ۲۰۰۵، چهارمین کتاب مجموعه به نام «جشنی برای کلاغ‌ها» در صدر فهرست پرفروش‌ترین کتاب‌های «نیویورک تایمز» و «وال استریت ژورنال» قرار گرفت. به علاوه در سال ۲۰۰۶، جشنی برای کلاغ‌ها نامزد دو جایزه‌ی «کیل» و «بریتیش فانتزی» شد. «ترانه یخ و آتش» مورد تقدیر و تحسین منتقدین و خوانندگان و نویسندگان بسیاری قرار گرفته است.

ساخت سریال با شبکه‌ی اچ‌بی‌او

در حینی که کتاب پنجم مجموعه‌ی ترانه یخ و آتش، «رقصی با اژدهایان» داشت تمام می‌شد، مارتین به شدت درگیر ساخت یک سریال تلویزیونی شد که از همین مجموعه‌اش اقتباس شده بود. نام سریال را به خاطر کتاب اول مجموعه، «بازی تاج و تخت» گذاشتند. مارتین در انتخاب تیم تهیه‌کنندگی و نوشتن دیالوگ‌ها شرکت داشت و نامش در فهرست تهیه‌کنندگان اجرایی سریال می‌آید.

در سال ۲۰۰۷، شبکه‌ی اچ‌بی‌او تمام حقوق تلویزیونی مجموعه‌ی ترانه یخ و آتش را خرید. «بازی تاج و تخت» در ۱۷ آوریل ۲۰۱۱ شروع به پخش کرد و تا ده قسمت یک ساعتی ادامه یافت. فصل اول سریال، رخدادهای اولین کتاب مجموعه را پوشش می‌دهد. ماه‌ها پیش از اکران اولین فصل سریال، تریلرها و تکه‌های پشت صحنه‌های زیادی از مراحل ساخت سریال در اچ‌بی‌او پخش شد و در سایت‌های اینترنتی گوناگونی در دسترس عموم قرار گرفت. این‌ها تنها بخشی از تبلیغات رسانه‌ای وسیع اچ‌بی‌او بود که برای یکی از گران‌ترین سریال‌های تلویزیون کابلیشان انجام می‌شد. هزینه‌ی ساخت سریال را تنها برای اولین فصل، حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار تخمین می‌زنند. دو هفته پیش از شروع به پخش مجموعه، ۱۴ دقیقه از اولین قسمت سریال پخش شد تا انتظارات را همچنان بیشتر بالا ببرند. پس از آن که نظرات مثبت بینندگان از سراسر دنیا سرازیر شد و اولین قسمت بیش از ۴٫۲ میلیون بیننده یافت، تنها دو روز پس از شروع پخش سریال، اچ‌بی‌او اعلام کرد که دومین فصل «بازی تاج و تخت» نیز کلید خورده است. تا پایان آن هفته، ۹ میلیون نفر اولین قسمت را تماشا کرده بودند. چیز زیادی از پایان پخش فصل اول نگذشته بود، که اعلام شد سریال نامزد ۱۳ جایزه‌ی امی شده، از جمله بهترین سریال درام و بهترین بازی‌گر پشتیبان.

کتاب شناسی

مرگ نور (۱۹۷۷)

رویای تب‌آلود (۱۹۸۲)

مجموعه‌ی ترانه یخ و آتش:

بازی تاج و تخت (۱۹۹۶)

نبرد شاهان (۱۹۹۸)

طوفان شمشیرها (۲۰۰۰)

جشنی برای کلاغ‌ها (۲۰۰۵)

رقصی با اژدهایان (۲۰۱۱)

بادهای زمستان (آینده)

رویای بهار (آینده)

ساخت سریال با شبکه ی HBO

در طول تکمیل رقصی با اژدهایان و دیگر پروژه ها، جرج آر. آر. مارتین به سختی درگیر تولید سریالی تلویزیونی نیز بود که از کتاب های نغمه ای از آتش و یخ اقتباس شده و به یاد کتاب اول بازی تاج و تخت (A Game of Thrones) نام دارد. همکاری مارتین شامل انتخاب تیم تولید و شرکت در نوشتن متن فیلم نامه بود؛ تیتراژ ابتدایی فیلم او را به عنوان تهیه کننده ی اجرایی (Executive producer) سریال معرفی می کند.

اثر سینمایی HBO حقوق تلویزیونی کل مجموعه ی نغمه ای از یخ و آتش را در 2007 خرید و در 17 آپریل 2011 شروع به پخش سریال فانتزی با عنوان بازی تاج و تخت در شبکه ی کابلی پریمیوم آمریکایی خود کرد؛ سریال به صورت هفتگی و در ده اپیزود تقریبا یک ساعته پخش شد. فصل اول وقایع کتاب نخست را پوشش می داد. در طول ماه های باقی مانده تا نخستین نمایش فصل اول، تریلرهای حرفه ای و نمایش های کوتاه پشت صحنه ی بسیاری در HBO نمایش داده شد و در سایت های اینترنتی متعددی در دسترس قرار گرفت. این بخشی از یورش رسانه ای گسترده ی HBO بود که یکی از پرهزینه ترین سریال های شبکه ی کابلی خود را تبلیغ می کرد، برآورد شده که فصل اول بیش از 60 میلیون دلار هزینه داشته است. یکشنبه 3 آوریل 2011، دو هفته پیش از نخستین نمایش سریال، HBO 14 دقیقه ی نخست اپیزود اول را نمایش داد، که انتظارات از سریال جدید را بالا برد. دو روز پس از نخستین نمایش در 17 آوریل 2011 و در پی نظرات مثبت جهانی و آمار اولیه ی 4.2 میلیونی تماشاگران در سه نمایش اول شبانه، HBO اعلام کرد که بازی تاج و تخت برای فصل دوم تمدید شده است؛ در پایان هفته ی نخست نزدیک به نه میلیون نفر اپیزود اول را تماشا کردند. مدت کوتاهی پس از نمایش اپیزود پایانی سریال، فصل اول برای 13 جایزه ی امی (Emmy Awards) نامزد شد که نهایتا دو تا را برد، یکی برای تیتراژ آغازین سریال و دیگری برای پیتر دینکلیج (Peter Dinklage) به عنوان بهترین بازیگر نقش مکمل مرد. ده اپیزود فصل دوم که بر اساس رمان دوم آتش و یخ، نزاع شاهان (A Clash of Kings) است، در اول آپریل 2012 در آمریکا شروع به پخش کرد؛ فصل دوم برای دوازده جایزه ی امی نامزد شد از جمله نامزدی نقش مکمل مرد دیگری برای دینکلیج. سریال شش تا از آن جوایز را در بخش هنرهای فنی برد که یک هفته پیش از نمایش معمول تلویزیونی جوایز 2012 اهدا می شد. ده اپیزود فصل اول نامزد دریافت یک جایزه ی هیوگو (Hugo Award) نیز شد، قدیمی ترین جایزه ی فانتزی و علمی تخیلی که هر ساله در وردکان (worldcon) سالانه توسط انجمن جهانی علمی تخیلی (World Science Fiction Society) اهدا می شود؛ سریال هیگوی 2012 را برای بهترین برنامه ی بلند دراماتیک در Chicon 7 (نام هفتادمین دوره ی وردکان که در شیکاگو برگزار شد)، هفتادمین کنگره ی جهانی علمی تخیلی برد.

موضوعات و زمینه های نویسندگی

لس آنجلس تایمز کارهای مارتین را به صورت داشتن «خط داستانی پیچیده، شخصیت های جذاب، دیالوگ های فوق العاده و سرعت پیشرفت عالی» توصیف کرده است، در حالی که نیویورک تایمز آن را «فانتزی افراد بالغ» می بیند و دیگران آن را سیاه و منفی گرایانه می دانند. اولین رمانش، مرگ روشنایی (Dying of the Light) پس زمینه ی برخی از کارهای آینده اش را ترسیم می کند، داستان در سیاره ای تقریبا متروک بازگو می شود که به تدریج که از خورشیدش دور می شود، غیرقابل سکونت می گردد. این داستان حس مالیخولیایی (Melancholy) قوی دارد. شخصیت هایش اغلب ناخشنود یا لااقل ناراضی اند- در بسیاری از موارد در برابر ایدئالیسم (idealisms) جهانی ظالم مقاومت می کنند، در بسیاری از موارد به رغم تعهد داشتن از سوی وجدان خود یا اعمال خشونت آمیزشان دچار مشکل می شوند. بسیاری از آنها عناصر قهرمانان تراژیک (tragic heroes) را دارند. منتقد ادبی تی. ام. وگنر نوشته «نگذارید هرگز گفته شود ماتین علاقه ی شکسپیر به تراژدی های احمقانه را استفاده نمی کند.»

این تاریکی کلی نغمه ای از یخ و آتش می تواند برای بعضی خوانندگان مانعی باشد. گروهی نوبنیاد نوشته: «اگر این نبود شادی برای شما مشکل است، یا به دنبال چیزی قطعی تر می گردید، پس احتمالا باید جای دیگری به دنبالش باشید.» اگرچه، برای بسیاری از طرفداران، این سطح از «واقعی بودن» و «کامل بودن» مثل نقایص شخصیت ها و ابهام اخلاقی و پیچش تراژیک داستان، دقیقا همان چیزی است که کارهای مارتین را محبوب کرده و روند داستان را به اندازه ی کافی اغواکننده کرده است تا با وجود خشونت محضش آن، داستان را دنبال کند، همانطور که تی. ام. وگنر به زیبایی به آن اشاره کرده، می نویسد: «تراژدی بزرگی اینجا وجود دارد، اما هیجان، شوخ طبعی، قهرمانی حتی در افراد کم بنیه و ضعیف، اصالت خانوادگی حتی در افراد رذل و با وجود همه ی این ها، اغلب اوقات، طعمی از عدالت نیز وجود دارد. این هدیه ای نادر است وقتی که نویسنده ای می تواند به داستانش این مقدار انسانیت دهد.»

شخصیت های مارتین چند وجهی اند – هر کدام به طرز شگفت انگیزی با گذشته ها، آرزوها و جاه طلبی های پیچیده. پابلیشرز ویکلی درباره ی فانتزی حماسی در حال چاپش نغمه ای از آتش و یخ نوشته: «پیچیدگی شخصیت هایی چون دنریس، آریا و شاه کش خوانندگان را به پرداختن به صفحات فراوان این جلد نگه خواهد داشت و مثل آثار نویسندگانی چون تالکین و جردن، ما را وادار به اهمیت دادن به سرنوشتشان می کند.» هرچند، به هیچکس یک رشته شانس غیرواقعی داده نمی شود؛ اما بدشانسی، جراحت و مرگ (و حتی مرگ دروغین) می تواند برای هر شخصیتی اعم از اصلی و فرعی اتفاق بیافتد، اهمیتی ندارد که چقدر خوانندگان به او دلبسته شده اند. مارتین میل شدیدش به کشتن شخصیت های مهم را به عنوان ضرورتی برای عمق داستان توصیف می کند: « … وقتی شخصیت ها در خطرند، من می خواهم که شما از ورق زدن صفحه بترسید، (بنابراین) شما احتیاج دارید که از آغاز نشان دهید که دائما در حال بازی کردن هستید.»

وجه تمایز کارهای او با دیگران این است که مارتین تلاش خاصی برای تمرکز بر واقع بینی و دینامیک های اجتماعی موجه با اتکای بیش از حد بر جادو و دوگانگی ساده ی «خیر مقابل شر» دارد که معمولا انتقادی از نوشتار فانتزی امروزی است. قابل توجه است که کارهای مارتین انحرافی واضح از طرح رایج «شوالیه های حماسی و جوانمردی» است که به نقطه ی اتکایی در فانتزی تبدیل شده است که خود از مجموعه ی ارباب حلقه ها (Lord of The Rings) از جی. آر. آر. تالکین (J. R. R. Tolkien) ناشی شده است؛ با اینحال مارتین خود او را تحسین می کند و از او الهام می گیرد. اگرچه، او خصوصا زمینه ی ساده انگارانه ی آثار تالکین و اندیشه های مقلدینش را نقد کرده، به گونه ای که به شوخی آن را «دیزنی لند قرون وسطی» توصیف کرده است که تفاوت های اصلی بین جوامع قرون وسطایی و مدرن- به ویژه ساختارهای اجتماعی، شیوه های زندگی و آرایش های سیاسی را پنهان کرئه و یا حتی نادیده گرفته است. (اینکه مارتین گهگاه از سوی منتقدین ادبی «تالکین آمریکایی» نامیده می شود تا حدی با طعنه است زیرا کتاب های او بسیار معروف شده اند.) نویسنده تلاش دارد کارش را بر پایه ی داستان های تاریخی بنا کند، او بر ایجاد عناصر مهم سیاسی و اجتماعی قرون وسطی تمرکزز می کند؛ دوره ای که به طور قابل ملاحظه ای از زمانه ی امروز متفاوت است ازجمله در چندنسلی، سختگیری و حتی پیامدهای طبیعت وحشیانه ی سیستم طبقاتی سلسله مراتبی جوامع فئودال که در بسیاری از موارد در نوشته های فانتزی لحاظ نشده است. اگرچه نغمه ای از یخ و آتش مجموعه ای فانتزی است که جادو و سورئال را به عنوان هسته ی سبکش بکار می برد، اما مارتین مطمئن می شود که جادو تنها عنصری از میان عناصر بسیاری است که راهش را به جلو پیدا می کند، نه امدادی غیبی (Deus ex machina) که خود تمرکز اصلی داستان است. هذف نهایی مارتین کاوش اختلافات داخلی است که شرایط انسان را مشخص می کند، (با الهام از ویلیام فاکنر ناشی شده است) که نهایتا آن را به عنوان تنها دلیل خواندن اثری ادبی صرفنظر از سبک نوشتاریش توصیف می کند.

زمینه ی عمده ی نویسندگی در مجموعه های اصلی مارتین چندوجهی و چندلایه است، سفری طولانی و پیچاپیچ را دربر می گیرد که شخصیت ها تجربه می کنند همانطور که مارتین برای خودش و خوانندگانش پیشبینی می کند – این ها شامل آرمان گرایی در مقابل وظیفه، عشق رومانتیک در مقابل تقدم خانواده، گسترش فردیت ها می تواند بسمت حفاظت از خانواده رود (یا بالا بردن خودشان در داخل خانواده)، اختلافاتی که از سطوح مختلفی از الزامات اجتماعی برمی خیزد، چرا انسان ها خبیث می شوند، طبیعت رستگاری، سیاست واقع گرایانه در مقابل «انجام کار درست»، اخلاق در امور سیاسی و پیامدهایش، وحشیگری جنگ، شیوه هایی که اعضای طبقات مختلف اجتماعی با آن به گونه ای موفقیت آمیز (یا ناموفق) ساختار طبقه ی کهن/ فئودال را هدایت می کنند، و معنای دین و اعتقاد در میان گزینه های رقیب می شود. زمینه ی عمده ی نویسندگی و محدوده ی اکتشاف در داستان های تخیلی کوتاه مارتین شامل تنهایی، ارتباط، عشق تراژیک و بدشگون، ایدئالیسم، رمانتیسم و حقیقت تلخ در مقابل آرامش دروغین است. بسیاری از این ها در اثر شاخص او هم اتفاق می افتد اما بیشترشان در کارهای کوتاهترش فروان و مشهودند.

ارتباط با طرفداران

مارتین در طول دهه ها به حضور مرتب در کنگره ی علمی تخیلی (Science Fiction Convention) و کنگره های کامیک و در دسترس طرفداران بودن معروف است. در اوایل دهه ی 1980، منتقد و نویسنده توماس دیچ (Thomas Disch) مارتین را به عنوان عضوی از «گروه روز کارگر» شناخت، گروهی از نویسندگان که به طور مرتب در وردکان (Worldcon) سالانه و معمولا حوالی تعطیلات آخر هفته ی روز کارگر گرد هم می آیند. او از اوایل دهه ی 1970 در کنگره های علمی تخیلی منطقه ای حضور داشت و از 1986 در کنگره ی کوچکتر ناحیه ای آلبوکرکی (Albuquerque) به نام بوبونیکان (Bubonicon) نزدیک خانه اش در نیومکزیکو (New Mexico) شرکت کرده است.

کلوپ رسمی هواداران مارتین «انجمن برادری بدون پرچم» است که یک انجمن دائمی در فروم وبسایت بزرگ westeros.org دارد، سایتی که بر مجموعه ی فانتزی نغمه ای از آتش و یخ تمرکز دارد. هر ساله در کنگره ی سالانه ی جهانی علمی تخیلی، انجمن برادری میزبان مجموعه ضیافتی بزرگ و مداوم است که بر روی تمام اعضای وردکان باز است؛ مجموعه ی آنها اغلب با رای مردمی جایزه ی بهترین ضیافت کنگره را می برد.

مارتین برای زمان طولانی بین کتاب های مجموعه ی آتش و یخ از سوی برخی خوانندگانش مورد نقد قرار گرفته است، از جمله فاصله ی قابل توجه شش ساله بین جلد چهارم، ضیافتی برای کلاغ ها (2005) و جلد پنجم، رقصی با اژدهایان (2011). در 2010 مارتین به این انتقادات پاسخ داد و گفت که او به نوشتن تنها مجموعه آتش و یخ میلی ندارد و یادآور شد که کار کردن بر روی دیگر نثرها (Porse) و تالیفات و پروژه های ویرایش کتب مختلف همیشه بخشی از روند کاری او بوده است.

مارتین به شدت با فن فیکشن (داستان پردازی طرفداران) (Fan Fiction) مخالفت می کند، و معتقد است این تخطی از کپی رایت و تمرینی غلط برای نویسندگان مشتاق است.

زندگی شخصی

در اوایل دهه ی 70 مارتین درگیر رابطه ای با نویسنده ی علمی- تخیلی/فانتزی همکار لیسا تاتل (Lisa Tuttle) بود که با او مشترکا بندرگاه بادخیز (Windhaven) را نوشت.

در پی حضور در کنگره ی علمی تخیلی ساحل شرقی، او با همسر اولش گیل بورنیک آشنا شد؛ آنها در 1975 ازدواج کردند، اما این ازدواج بدون فرزند در 1979 به طلاق انجامید.

مارتین از 1979 در سانتا فه نیومکزیکو (Santa Fe, New Mexico) ساکن شده است؛ او در 2013 سینمای جین کوکتئو در سانتا فه که از 2006 بسته شده بود، خرید تا با تعمیر و بازسازی این سینمای برجسته ی سانتا فه آن را به عنوان سالن تئاتر رویدادهای فراگیر و خاص به نهایت کارکرد برساند.

در 15 فوریه ی 2011 مارتین با معشوقه ی (Paramour) بلند مدت خود پاریس مک براید در طی جشنی کوچک در خانه شان در سانتا فه ی نیومکزیکو ازدواج کرد؛ این زوج حلقه های ازدواج الهام گرفته از فرهنگ سلتیک (Celtic) که توسط صنعتگران محلی برای آنها ساخته شده بود، رد و بدل کردند. دوستان محلیشان نیز حاضر بودند و به آن‌ها در برگزاری جشن یاری رساندند. در 19 آگوست 2011 در رینوویشن (Renovation) 69امین کنگره ی جهانی علمی تخیلی (69th World Science Fiction Convention) در رینوی نوادا(Reno, Nevada) آنها جشن ازدواج و ضیافت بزرگی برای گروه بزرگتری از دوستانشان در زمینه های فانتزی و علمی تخیلی ترتیب دادند.

مارتین حسابی کاربری در لایو ژورنال (LiveJournal) (شبکه ای اجتماعی در روسیه که کاربران می توانند وبلاگ، ژورنال یا خاطرات روزانه در آن داشته باشند.) به نام «این یک وبلاگ نیست» (Not A Blog) دارد که درباره ی کارهایش و موضوعات غیرمرتبط مختلفی همچون سیاست و NFL (National Football League) (لیگ حرفه ای فوتبال آمریکایی) پست می گذارد؛ او حامی مادام العمر حزب دموکرات (Democratic Party) است و در مصاحبه ای با Authors@Google ادعا کرد جیمی کارتر (Jimmy Carter) « به وضوح بهترین انسانی است که در طول زندگی من رییس جمهور شده است». او اخیرا از باراک اوباما (Barack Obama) تمجید کرده و تلاش ها در سرکوبی رای دهندگان را قویا محکوم کرد و آن را با رفتار دموکرات های جنوب یکپارچه (Solid South) (لغتی که حمایت انتخاباتی ایالت های جنوبی از کاندیداهای حزب دموکرات از سال 1877 تا 1964 را نشان می دهد.) مقایسه کرد و از جمهوری خواهان (Republicans) هوادار حق رای در جوانیش به عنوان الگویی بسیار بهتر برای جنبش محافظه کاری یاد کرد و خصوصا اورت دیرکسن (Everett Dirksen)، هنری کبوت لاج جونیور (Henry Cabot Lodge Jr.)، کلیفرد کیس (Clifford Case)، ویلیام اسکرنتون (William Scranton) و بری گلدواتر (Barry Goldwater) مورد تمجید قرار داد. مارتین هوادار مشتاق و مادام العمر هر دو تیم نیویورک جتس (New York Jets) و نیویورک جاینتس (New York Giants) است. پست های «این یک وبلاگ نیست» توسط شخصی دیگر در صفحه فیسبوک (Facebook) جرج آر. آر. مارتین دوباره پست می شود، اما مارتین هرگز عضوی از آن جامعه ی آنلاین یا خواننده ی پست های آن نبوده است؛ او از توییتر (Twitter) هم استفاده نمی کند.

مارتین وقت آزادش را به خواندن حریصانه ی موضوعات مختلف، جمع کردن مجسمه های مینیاتوری (Miniatures) قرون وسطایی، تماشای فوتبال حرفه ای در تلویزیون (در فصلش)، خواندن و جمع آوری کتاب های علمی تخیلی، فانتزی و ترسناک و اندوختن کلکسیون بزرگی از کتاب های کامیک (مصور) که شامل نخستین چاپ «سیلور ایج» مارول از مرد عنکبوتی (Spider Man) و چهار شگفت انگیز (Fantastic Four) می شود، می گذراند.

او و همسرش، پاریس حامیان پناهگاه گرگ های وایلد اسپیریت (Wild Spirit Wolf Sanctuary) در نیومکزیکو هستند. مارتین تحسین از گرگ ها را نه تنها در کتاب هایش بلکه در جمع آوری کمک های مالی نیز لحاظ کرده است.

مارتین در پاسخ به سوالی مربوط به دیدگاه های دینی اش، گفت: « من خود را یک کاتولیک از دین برگشته فرض می کنم. شما احتمالا مرا ملحد یا خدانشناس می دانید. من دین و معنویت را مجذوب کننده یافتم. من دوست دارم باور کنم که این پایان راه نیست و چیز بیشتری وجود دارد، اما نتوانستم بخش منطقی وجود خود را متقاعد کنم که در کل درک کند. این همان چیزی است که تالکین (Tolkien) از قلم انداخت – هیچ پیشوای دینی نیست، هیچ معبدی نیست؛ در حلقه ها (سه گانه ی ارباب حلقه ها) هیچ کس هیچ چیز را پرستش نمی کند.»

کتابشناسی

نویسندگی

رمان ها

مرگ روشنایی (Dying of the Light) (1977)—نامزدی جایزه هیوگو، 1978؛[۶] نامزدی جایزه ی بریتیش فنتسی، 1979

بندرگاه بادخیز (Windhaven) (1981، با لیسا تاتل (Lisa Tuttle))—نامزدی جایزه ی لوکوس، 1982

رویای فیوره (Fevre Dream) (1982) – نامزدی جوایز لوکوس و ورد فنتسی، 1983

آرماگدون رگ (The Armageddon Rag) (1983) – نمامزدی جوایز لوکوس و ورد فنتسی، 1984

مجموعه ی نغمه ای از یخ و آتش (A Song of Ice and Fire)

بازی تاج و تخت (A Game of Thrones) (1996) – برنده ی جایزه ی لوکوس فنتسی، نامزدی جوایز نبولا و ورد فنتسی، 1997

نزاع شاهان (A Clash of Kings) (1998) – برنده ی جایزه ی لوکوس فنتسی، نامزدی جایزه ی نبولا، 1999

یورش شمشیرها (A Storm of Swords) (2000) – برنده ی جایزه ی لوکوس فنتسی، نامزدی جوایز هیوگو و نبولا، (2001)

ضیافتی برای کلاغ ها (A Feast for Crows) (2005) – نامزدی جوایز هیوگو، لوکوس فنتسی و بریتیش فنتسی، 2006[

رقصی با اژدهایان (A Dance With Dragons) (2011) – نامزدی جوایز هیوگو، لوکوس فنتسی و ورد فنتسی

بادهای زمستان (The Winds of Winter) (بزودی)

رویای بهار (A Dream of Spring) (بزودی)

سفر شکارچی (Hunter’s Run) (2007، نسخه ی گسترش یافته ی داستانک «سایه ی دوقلو» (Shadow Twin)، با همکاری گاردنر دوزویس (Gardner Dozois) و

دنیل آبراهام (Daniel Abraham))

داستانک های منتخب

«نغمه ای برای لیا»، در اصل در شماره ی ژوئن 1974 مجله ی آنالوگ

شب خون آشامان (Night of the Vampyres)، در اصل 1975 در مجله ی امیزینگwww.locusmag.com، مجددا در «بهترین علمی تخیلی های نظامی قرن بیستم» منتشر شد

«تجارت پوست» (The Skin Trade) (1989، از مجموعه ی سه نویسنده ای بصیرت های تاریک (Dark Visions) )؛ برای فیلمی از مایک د پایک پروداکشن انتخاب شده)

مجموعه ی «دانک و اگ» (Dunk and Egg) – در دنیای نغمه ای از یخ و آتش اتفاق می افتد.

«شوالیه ی آواره» (The Hedge Knight) (1998)

«شوالیه ی قسم خورده» (The Sworn Sword) (2003)

«شوالیه ی مرموز» (The Mystery Knight) (2010)

«سایه ی دوقلو» (2004، با همکاری گاردنر دوزویس و دنیل آبراهام)

پادشاهان شن (Sandkings)، برنده ی جوایز هیوگو و نبولا

مردی با خانه ای از گوشت (Meathouse Man)، اولین بار در شماره ی 18 مجله ی اوربیت در سال 1976 منتشر شد.

کتاب های کودکان

اژدهای یخی (The ice Dragon)

مجموعه ها

نغمه ای برای لیا (A Song for Lya) (1976)

نغمه های ستارگان و سایه ها (Songs of stars and Shadows) (1977)

پادشاهان شن (Sandkings) (1981)

نغمه هایی که مردان مرده می خوانند (Songs the Dead Men Sing) (1983)

پروازگران شب (Nightflyers) (1985)

سفر در تاف (Tuf Voyaging) (1987، مجموعه ای از داستان های مرتبط)

تصاویری از کودکانش (Portraits of His children) (1987)

چهارگانه (Quartet) (2001)

گذشته نگار جرج مارتین (GRRM: A RRetrospective) (2003؛ مجددا در سال های 2006 و 2007 با عنوان نغمه های رویایی (Dreamsongs) منتشر شد)

تلویزیون

The Twilight Zone

آخرین مدافع کاملوت (The last Defender of Comelot) (1986)- نویسنده (فیلمنامه)

یک روزی و پادشاه آینده (The Once and Future King) (1986)- نویسنده (فیلمنامه)، ویراستار داستان

نعلبکی تنهایی (1986)- ویراستار داستان

پیدا و پنهان (1986)- نویسنده (فیلمنامه)، اقتباس از یک داستان کوتاه منتشر شده اثر فیلیس آیسنشتاین (Phyllis Eisentein)

دختری که با او ازدواج کردم (1987)- ویراستار داستان

درب دیگر دنیا (1989)- ویراستار داستان

اسباب بازی های کالیبان (The Toys of Caliban)- نویسنده (داستان و فیلمنامه)، ویراستار داستان

دیو و دلبر (Beauty and the Beast)

منجی افتضاح(1987)- نویسنده

بال ماسکه (1987)- نویسنده

خاکستری سایه ها (1988)- نویسنده

قول های روزی (1988)- نویسنده

تب (1988)- نویسنده

آزیماندیاز (1988)- نویسنده

مرگ زمستان (1988)- نویسنده

برادران (1989)- نویسنده

وقتی پرنده ی آبی می خواند (1989)- نویسنده (فیلمنامه)

پادشاهی کنار دریا (1989)- نویسنده

دیو خشن چیست (1989)- نویسنده (داستان)

جشن معصومیت (1989)- نویسنده

برف (1989)- نویسنده

ستاره ی دنباله دار گدا (1990)- نویسنده

شکست ناپذیر (1990)- نویسنده

محدودیت های بیرونی (The Outer Limits) (سریال تلوزیونی 1995)

پادشاهان شن (The Sandkings) (1995)- نویسنده (داستان)

راهروها (Doorways) (1993، پایلوت منتشر نشده)- نویسنده، تهیه کننده، سازنده؛ (انتشارات IDW خط داستانی پایلوت را به صورت رمانی مینی سریالی و گرافیکی در 2010 منتشر کرد.)

بازی تاج و تخت (Game of Thrones)

سر تیز (The Pointy End)- نویسنده (فیلمنامه، فصل اول)

بلک واتر (Blackwater)- نویسنده (فیلمنامه، فصل دوم)

خرس و دوشیزه ی زیبا (The Bear and the Maiden Fair)- نویسنده (فیلمنامه، فصل سوم)

ویراستاری

صداهای جدید در عرصه ی علمی تخیلی (1977: داستان های جدید اثر برندگان جایزه ی جان دبلیو. کمپبل (John W. Campbell Award))

صداهای جدید در عرصه ی علمی تخیلی 2 (1979: داستان های جدید بیشتر اثر برندگان جایزه ی جان دبلیو. کمپبل)

صداهای جدید در عرصه ی علمی تخیلی 3 (1980: داستان های جدید بیشتر اثر برندگان جایزه ی جان دبلیو. کمپبل)

صداهای جدید در عرصه ی علمی تخیلی 4 (1981: داستان های جدید بیشتر اثر برندگان جایزه ی جان دبلیو. کمپبل)

کتاب علمی تخیلی کاهش وزن (1993) ویرایش شده با آیزک آسیموف (Isaac Asimov) و مارتین ایچ. گرینبرگ (Martin H. Greenberg) («داستان هایی اثر نویسندگان علمی تخیلی چاق، لاغر و یا چیزی بین این دو»)

جوایز جان دبلیو. کمپبل، جلد 5 (1984، دنباله ی سری کتاب های صداهای جدید در عرصه ی علمی تخیلی)

بصیرت های شبانه 3 (1986)

ویراستاری مجموعه های Wild Cards

Wild Cards (1987؛ محتوایش در چاپ 2010 با سه داستان/نویسنده ی جدید توسعه یافت)
Wild Cards II: Aces High (1987)
Wild Cards III: Jokers Wild (1987)
Wild Cards IV: Aces Abroad (1988)
Wild Cards V: Down & Dirty (1988)
Wild Cards VI: Ace in the Hole (1990)
Wild Cards VII: Dead Man’s Hand (1990)
Wild Cards VIII: One-Eyed Jacks(1991)
Wild Cards IX: Jokertown Shuffle (1991)
Wild Cards X: Double Solitaire (1992)
Wild Cards XI: Dealer’s Choice (1992)
Wild Cards XII: Turn of the Crads (1993)
Wild Cards: Crad Sharks (1993؛ کتاب اول از زنجیره ی سه گانه ی جدید)
Wild Cards: Marked Cards (1994؛ کتاب دوم از زنجیره ی سه گانه ی جدید)
Wild Cards: Black Trump (1995؛ کتاب سوم از زنجیره ی سه گانه ی جدید)
Wild Cards: Deuces Down (2002)
Wild Cards: Death Draws Five (2006؛ تک رمانی اثر جان جی. میلر)
Wild Cards: Inside Straight (2008؛ کتاب اول از کمیسیون سه نفره)
Wild Cards: Busted Flush (2008؛ کتاب دوم از کمیسیون سه نفره)
Wild Cards: Suicide Kings (2009؛ کتاب سوم از کمیسیون سه نفره)
Wild Cards: Fort Freak (2011)
Wild Cards: Lowball (تحویل داده شده؛ بزودی در تابستان 2014؛ دنباله ی Fort Freak)
Wild Cards: High Stakes (اعلام شده؛ بزودی)

گلچین های ادبی همنوع ویراستاری شده (با همکاری گاردنر دوزویس)

نغمه های زمین در حال مرگ (Songs of the Dying Earth) (2009)؛ گلچینی ادبی برای قدردانی از مجموعه های اصلی زمین در حال مرگ (Dying Earth) جک ونس (Jack Vance) که اولین بار از سوی انتشارات سابترانین (Subterranean Press) منتشر شد)
جنگجویان (Warriors) (2010)؛ گلچینی ادبی و حجیم با ژانر متقابل که داستان هایی درباره ی جنگ و جنگجویان نمایش می دهد؛ برنده ی جایزه ی لوکاس پول 2011 برای بهترین گلچین ادبی اریجینال)
نغمه های عشق و مرگ (2010؛ گلچینی ادبی با ژانر متقابل که داستان های عاشقانه در زمینه های فانتزی و علمی تخیلی را نمایش می دهد، در اصل عاشقان دورگه ی ستاره نامیده شد.)
مرگ بر این خیابان های عجیب (2011؛ گلچینی ادبی با ژانر متقابل که داستان های کارآگاه های کلاسیک را با فانتزی و علمی تخیلی می آمیزد.)
مریخ پیر (تحویل داده شده و در انتظار انتشار در اکتبر 2013 است؛ گلچینی ادبی که داستان های علمی تخیلی مریخی با زمینه ای متقابل و نو را نشان می دهد)
زنان خطرناک (2013؛ گلچینی ادبی با ژانر متقابل که بر روی زنان جنگجو و کارکترهای زن قوی تمرکز دارد و در ابتدا زنان فریبا (Femmes Fatales) نامگذاری شده بود.)
دغل کاران (تحویل داده شده و در انتظار چاپ است؛ گلچینی ادبی با ژانر متقابل که داستان هایی جدید را درباره ی دغل کاران گوناگون نمایش می دهد.)
ناهید پیر (بزودی؛ گلچینی ادبی از داستان های علمی تخیلی درباره ی ناهید با زمینه ی متقابل و جدید.)

جوایز

«نغمه ای برای لیا» 1975 جایزه ی هیوگو (Hugo Award) برای بهترین داستانک (Best Novella)
«پادشاهان شنی» 1980 جایزه ی هیوگو برای بهترین داستانک و جایزه ی نبولا برای بهترین داستانک (تنها داستان از میان کارهای مارتین که هر دو جایزه را گرفت.)
«راه صلیب و اژدها» 1980 جایزه ی هیگو برای بهترین داستان کوتاه
«تصاویری از فرزندانش» 1986 جایزه ی نبولا برای بهترین داستانک
«مردی گلابی شکل» 1988 جایزه ی برم استوکر (Bram Stoker Award) برای Fictionتخیلی بلند (Long Fiction)
«تجارت پوست» (The Skin Trade) 1989 جایزه ی جهانی فانتزی برای بهترین داستانک
«خون اژدها» (Blood of The Dragon) 1997 جایزه ی هیگو برای بهترین داستانک
بازی تاج و تخت 2003 پرمیو ایگنوتوس (Premio Ignotus) برای بهترین رمان خارجی
نزاع شاهان 2004 پرمیو ایگنوتوس برای بهترین رمان خارجی
ضیافتی برای کلاغ ها 2006 جایزه ی کوییل؛ جایزه ی بریتانیایی فانتزی (نامزدی)
یورش شمشیرها 2003 جایزه ی لوکاس پول برای بهترین رمان فانتزی؛ 2006 پرمیو ایگنوتوس برای بهترین رمان خارجی
جنگجویان (ویراستاری مشترک با گاردنر دوزویس) 2011 جایزه ی لوکاس پول برای بهتری گلچین ادبی اوریجینال
انتخاب شدن به عنوان «یکی از تاثیرگذارترین افراد در سال 2011» از سوی مجله ی تایم
برگزیده شدن به عنوان نویسنده ی سال 2011 از سوی یو اس تودی (US Today)
رقصی با اژدهایان 2012 جایزه ی لوکاس پول برای بهترین رمان فانتزی
بازی تاج و تخت فصل اول (10 اپیزود) 2012 جایزه ی هیوگو برای بهترین برنامه ی دراماتیک
2012 جایزه ی جهانی فانتزی برای یک عمر دستاورد

لیست کاملتری از جوایز و نامزدی های مارتین در فهرست جوایز علمی تخیلی لوکوس یافت می شود.

عکس جرج آر. آر. مارتین

جرج آر. آر. مارتین

بیوگرافی و عکس جرج آر. آر. مارتین نویسنده آمریکایی

جرج آر. آر. مارتین

زندگینامه جرج آر. آر. مارتین نمایش نامه نویس امریکایی

جرج آر. آر. مارتین

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا