Dijital Pazarlama Nedir?
Pazarlama söz konusu olduğunda ne yaptığınızı siz değil müşterileriniz belirler. Tabii onları dinlerseniz… Pazarlama stratejinizi potansiyel müşterilerinize yönlendirmelisiniz. Günümüz dünyasında, pazarlama söz konusu olduğunda hangi tarafı arayacağınıza karar vermek bazen zor olabilir.
e-ticaret
‘e’ çözümlerle uğraşıyorsanız, ‘e’ çözümler üretmelisiniz ve pazarlamada ‘e’ çözüm dijital pazarlamadır. Peki dijital pazarlama nedir?
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama, dijital ortamlarda ürün ve hizmet tanıtımlarını kapsayan ve kısa bir girişle anlatılamayacak kadar geniş kapsamlı bir terimdir. İnternetin gücü ve mobil devrimle birlikte ticaret ve pazarlama anlayışının evrimi dijital pazarlamayı doğurmuştur. Dijital pazarlama kanalları arasında
İnternet, arama motoru, sosyal medya, mobil uygulama ve çok daha fazlası
sahiptir. Kısaca; İnternet bağlantısı olan her alanı reklam ve satış stratejileri için değerlendirmek dijital pazarlamanın kendisidir. Birçok otoriteye göre dijital pazarlamanın doğuşu, ilk e-postanın gönderildiği 1971 yılına dayanmaktadır. Sonuçta iki kişinin veya kurumun iletişim kurabileceği her alan pazarlama için uygundur. “Dijital pazarlama” terimi ilk olarak 1990’da ortaya çıktı, ilk tıklanabilir banner reklam ise 1994’te yayınlandı. Bu, dijital pazarlamanın temellerini attı. Bu, onlarca yıl geç kaldığınız anlamına gelmez. Bugün uyguladığınız dijital pazarlama stratejileri ile fark yaratabilirsiniz.
sanal ofis fiyat ne keder ?
Dijital pazarlama ne yapar? Önem nedir?
Elbette dijital pazarlamanın ne olduğunu bilmek önemlidir. Ancak e-ticaret girişimcileri için en önemli şey neyin işe yaradığını bilmektir. Dijital pazarlama, daha fazla potansiyel müşteriye, daha spesifik kitlelere, daha hızlı ve daha etkili bir şekilde ulaşmak için çalışan bir dizi stratejidir. Dijital pazarlamada reklam performansı net değerlerle ölçülebilir, doğrudan belirli bir kitleye hitap edebilir ve potansiyel müşterilerle karşılıklı iletişim kurulabilir.
TÜİK araştırmasına göre
2020 yılında 16 ile 74 yaş arasındaki bireylerin internet kullanım oranının %79’a ulaşması, evden internete erişim olasılığının %90,7 olması dijital pazarlamanın neler yapabileceği konusunda çok net fikirler verebilir. İstatistiklere bakmak her zaman dijital pazarlamanın mantığındadır. Öyle ki dijital pazarlamanın en iyi hilesi sonucun ölçülebilir olmasıdır. Mobil genişbant bağlantısı ile internet erişim oranının %86,9’a ulaştığını görmek, dijital pazarlamanın önemini artıran bir diğer dijital veridir.
Dijital pazarlama ile geleneksel pazarlama arasındaki fark nedir?
Pazarlama yöntemlerinin sınırı yoktur. Hatta daha önce kullanılmamış bir strateji oluşturabilirsiniz. Ama sonuçta, her strateji diğerinden farklıdır. Bu nedenle, etkileri ve getirileri muhtemelen farklı olacaktır. Bu yüzden her gün yeni bir pazarlama yöntemiyle karşılaşıyoruz. Aslında, bu yeni stratejilerin büyük çoğunluğu mevcut dijital pazarlama tekniklerinin türevleridir. Bu durum pazarlama tekniklerini geleneksel ve dijital olmak üzere iki ana gruba ayırmaktadır. Peki bu terimler arasındaki farklar nelerdir?
Maliyet
Geleneksel pazarlamanın temel araçları televizyon ve gazetelerdir. Yazılı basın ve profesyonel reklamların büyük bir bütçe gerektirdiği bilinen bir gerçektir. Dijitalde çoğu pazarlama süreci için para ödemenize gerek yok ve yapacağınız ödemeler için büyük bir bütçeye ihtiyacınız yok. Örneğin, yalnızca sosyal medya reklamcılığı için ödeme yaparsınız. Aktörler, yazarlar, yönetmenler ve editörlerden oluşan geniş bir ekip yerine tek bir kişi var: Etkileyen kişi.
Zaman ve süreklilik
Geleneksel pazarlama yöntemleriyle yapacağınız reklamlar belirli zamanlarda tüketiciye gösterilir ve bu süreler içerisinde potansiyel müşterileriniz reklamlarınızı göremeyebilir. Sürekliliği sağlamak zor olduğu için marka bilinirliği artışı da yavaş oluyor. Dijitalde durum böyle değil. Dijital pazarlama ile reklamlarınız 7/24 yayınlanıyor. Viral olan bir reklam, marka bilinirliğini hızla artırabilir.
İletişim ve etkileşim
Tek yönlü reklama izin veren geleneksel pazarlama ile potansiyel müşterilerinizin tepkisini ölçemezsiniz. Çünkü bu yöntemde müşterinin reklamı gördüğünde veya duyduğunda nasıl tepki vereceğini bilemezsiniz. Dijital pazarlamanın özellikle sosyal medya dalında yorum ve mesajlaşma gibi iletişim seçenekleri bulunmaktadır. İlanları görenler fikirlerini dile getirip soru işaretlerini hızlıca çözerek gerçek müşteriye dönüşebilirler.
Performans analizi
Dijital reklamların ölçülebilir olması önemli bir avantajdır. Dijital reklamların izlenme ve tıklanma sayıları net olarak bilinemezken, kaç adet geleneksel reklamın izlendiği dahi net olarak bilinememektedir. Ayrıca bir ürün satışı varsa, kaç kişinin reklama tıkladığını ve o ürünü satın aldığını bile ölçebilirsiniz.
Kitle erişimi
Geleneksel pazarlamada şans faktörüne daha çok ihtiyacınız var. Çünkü bazen reklamlarınızı görenler potansiyel müşterileriniz olmayabilir. Dijital pazarlamada, reklamlarınızı kimin sunacağını belirleme seçeneğiniz vardır. Bu sayede ürün ve hizmetlerinizle ilgilenen kişilere doğrudan ulaşabilirsiniz. Bu liste uzayabilir ve liste uzadıkça yeni farklılıklar ortaya çıkabilir. Dijital pazarlamanın özgür dünyası her gün yeni bir kapı açıyor, bu da geleneksel pazarlamanın bir kapısının kapandığı anlamına geliyor. Dolayısıyla yenilikçi dijital pazarlama örnekleri çoğaldıkça yarın bu listeye bir yenisi daha eklenebilir.
Dijital pazarlama türleri nelerdir?
İnternette hemen hemen her şey için farklı alternatifler var. Ne de olsa dijitali çekici kılan da bu değil mi? Sınır yok, desen yok. Bir ucundan tutun ve istediğiniz yöne doğru çekin. Kendi e-ticaret stratejilerinize uyarlayarak dijital pazarlamadan yararlanın. Maksimum fayda sağlamak için dijital pazarlama türlerine bir göz atmayı unutmayın.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Son birkaç yıldır TrendTopic listesinden düşmeyen terim olan SEO, dijital pazarlamanın temelini oluşturan yöntemlerden biridir. E-ticaret sitesini arama motoru kurallarına uygun hale getiren ve sonuçların ilgili aramalarda üst sıralarda çıkmasını sağlayan bir yöntemdir. Tanıtımdan çok organik bir çalışma. E-ticaret sitesinin altyapısından yazılı içeriğine kadar uzanan tüm çalışmalardır.
İçerik pazarlama
İçerik pazarlaması, finansal gelirden ziyade güven oluşturan bir stratejidir. Satış fikrine dayandırılsa da hedef kitlenin dikkatini çekme, güvenini kazanma, eğitim ve bilgi verme gibi markanın değerini artıran eylemleri içeriğin pazarlanması ile gerçekleştirmek mümkündür. Mevcut müşterilerin müşteri olarak elde tutulmasında önemli bir rol oynayan içerik pazarlaması, tutarlı bir şekilde yönetildiğinde potansiyel müşterileri yeni müşterilere dönüştürme gücüne sahiptir.
E-posta ile reklam
Dijital pazarlama türleri arasında belirli hedef kitlelere doğrudan ulaşabilen en önemli yöntemlerden biri de e-posta pazarlamasıdır.
E-posta ile reklam
Ürün ve hizmetlerin tanıtımı, sunulması, bilgilendirilmesi, kutlanması gibi ticari çıkarları olan eylemlerin e-posta yoluyla gerçekleştirilmesidir. Doğrudan mevcut veya potansiyel müşterilere iletildiği için dönüşüm oranı oldukça yüksektir.
Sosyal medya pazarlamacılığı
Sosyal medya pazarlaması, ürün ve hizmetleri sosyal medyada tanıtma sürecidir. Küçük bir bütçe ile büyük kitlelere ulaşabildiği için sıklıkla tercih edilmektedir. Sosyal ağların sunduğu pazarlama araçları ile belirli reklamlar oluşturulabildiği için maksimum verimlilik sunar. İlgi alanı, yaş, cinsiyet, bölge, potansiyel müşterilerden gelen geri bildirimler, yorum ve mesajlar gibi detayların ayarlanması mümkün olmakla birlikte, yorum ve mesajlar da alınabilmektedir.
Affiliate Marketing
Kullanıcı tarafından yapılan reklam ya da satış olarak tanımlayabileceğimiz satış ortaklığı türünde, kazanç sağlayan iki taraf vardır. İş ortağı farklı roller üstlenir ve ürün veya hizmetin pazarlama veya teklif yöntemiyle satılmasına yardımcı olur. Üretici üründen kazanırken, bağlı kuruluş bir komisyon kazanır. Influencer pazarlama ve viral pazarlama yöntemleri de bağlı kuruluş pazarlama grubuna dahil edilebilir.