بیوگرافی دیوید فینچر – David Fincher
دیوید اندرو لئو فینچر (به انگلیسی: David Andrew Leo Fincher) (زاده ۲۸ اوت ۱۹۶۲)، فیلمساز آمریکایی است که بخاطر سبک تریلرهای سیاهش مانند هفت، بازی، باشگاه مشت زنی و زودیاک معروف است. فینچر دو نامزدی اسکار بهترین کارگردانی و دو نامزدی گلدن گلوب بهترین کارگردانی برای فیلمهای سرگذشت غریب بنجامین باتن و شبکه اجتماعی را در کارنامه هنری خود دارد که برای فیلم شبکه اجتماعی، گلدن گلوب بهترین کارگردانی را دریافت نمود.
زاده : ۲۸ اوت ۱۹۶۲
دنور، کلرادو
نام دیگر : دیوید اندرو لئو فینچر
ملیت : آمریکایی
زمینه فعالیت : کارگردان، تهیه کننده
سالهای فعالیت : ۱۹۸۴ تاکنون
همسر : دنیا فیورنتینو (۱۹۹۰ تا ۱۹۹۵)
زندگی
دیوید اندرو لئو فینچر (David Andrew Leo Fincher) در 28 آگوست 1962 در شهر دنور، ایالت کلورادو آمریکا به دنیا آمد. او با تماشای فیلم “بوچ کسیدی و ساندنس کید” به فیلمسازی علاقه مند شد و در 8 سالگی شروع به فیلمبرداری با دوربین هشت میلیمتری کرد. وی در سنین جوانی به دنیای فیلم و سینما وارد شد بطوری که در 17 سالگی به عنوان کارآموز در استودیو متعلق به استیون اسپیلبرگ و “جورج لوکاس” مشغول به کار شد.
فینچر کار خود را با ساخت فیلمهای تبلیغاتی و کلیپ های ویدئویی آغاز کرد. او در کار خود تا اندازه ای حرفه ای بود که ساخت قسمت سوم “بیگانه” به او محول شد. او با ساخت فیلمهایی چون “هفت”، “باشگاه مشت زنی”، “زودیاک” و “ماجرای عجیب بنجامین باتن” شهرت بیشتری بدست آورد و برای فیلم “ماجرای عجیب بنجامین باتن” نامزد اسکار بهترین کارگردانی در سال 2009 شد. فیلم “شبکه اجتماعی” او که درباره مؤسسان شبکه “فیس بوک” بود جایزه اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی، بهترین تدوین و بهترین موسیقی متن را کسب کرد.
نگاهی به کارنامه فیلمسازی فینچر
دیوید فینچر پس از پایان دوره آموزشی، رسما به ساخت فیلمهای تبلیغی برای تلویزیون رو آورد. عملکرد او چنان چشم گیر بود که کمپانیهای بزرگی چون “Nike” برای ساخت تبلیغات به او سفارش کار دادند. در همان دوران، او برای خواننده های مطرح امریکا کلیپ های ویدئویی می ساخت.
قسمت سوم “بیگانه” اولین فیلم بلند کارنامه فینچر
کارنامه کوتاه و مختصر فینچر به قدری قوی و موفق بود که کمپانی فاکس قرن بیستم بدون توجه به اینکه او تجربه ساخت فیلم بلند را نداشت، ساخت قسمت سوم “بیگانه” را در سال 1992 با هزینه 60 میلیون دلار به او واگذار کرد. قسمت اول “بیگانه” را ریدلی اسکات و قسمت دوم آن را “جیمز کامرون” ساخته بودند و کارگردانی قسمت سوم برای فینچر موقعیت بسیار خوبی بود تا خود را مطرح کند.
وی به خوبی این مسؤولیت را به سرانجام رساند؛ “بیگانه” فینچر فیلم تیره و سیاهی است که نسبت به دو قسمت قبلی مهیب تر و ترسناک تر است و تصویرسازی فیلم از این فضای مرگزده شایسته و دیدنی است. نوع تقطیع فیلم و ترکیب نوری غریب و عصبی کننده آن به خوبی سابقه کاری فینچر در ساخت ویدئو کلیپ را به نمایش می گذارد.
“هفت” فیلمی پلیسی – جنایی
فینچر در فاصله بین ساخت “بیگانه” تا دومین فیلم بلندش یعنی “هفت” در سال 1995 بار دیگر به ساخت کلیپهای ویدئویی رو آورد. فیلم “هفت” اثر بسیار قوی و ماهرانهای است که نشان از نبوغ ذاتی این فیلمساز دارد.
“هفت” ماجرای غریب قاتلی زنجیرهای با بازی “کوین اسپیسی” است که خود را نماینده خدا در زمین میداند و قصد دارد گناهکارانی را که هریک تجسم یکی از گناهان کبیره نقل شده در کتاب “کمدی الهی” دانته هستند را بیابد و برای جزای عملشان آنها را به شیوهای کاملا وحشیانه بکشد.
در این بین میان او و دو پلیسی که به دنبالش هستند کشمکش ایجاد می شود و این کشمکش موجب می شود که این قاتل به دلیل حسادت به زندگی پلیس جوان فیلم (با بازی براد پیت) خود را به عنوان تجسم گناه هفتم یعنی حسادت به دست این پلیس به کشتن بدهد و به این ترتیب ماموریت خود را به پایان برساند.
شهرت بیشتر فینچر با فیلم “باشگاه مشت زنی”
فیلم بعدی فینچر با نام “بازی” در سال 1997 ساخته شد. این فیلم ماجرای بانکدار پولدار اما تنهایی است که غیراز پول و مسائل اقتصادی به مسئله دیگری نمیاندیشد. برادر نیکلاس برای رهایی او از این زندگی افسرده و بیمارگونه او را وارد یک بازی میکند…
فینچر با ساخت فیلمهای مطرح شهرت خود را بیشتر میکرد تا اینکه در سال 1999 فیلم “باشگاه مشت زنی” را با اقتباس از رمانی به همین نام نوشته “چاک پالانیک” نویسنده امریکایی ساخت. این فیلم که تجربه متفاوتی برای تماشاگر است، ماجرایی براساس خیالپردازیهای یک بیمار روانی است که در آن یک مامور شرکت بیمه (ادوارد نورتون) ماجرای آشناییاش با تایلر داردن (براد پیت) و راهاندازی باشگاههای زیرزمینی مشت زنی را تعریف میکند که آبستن حوادث عجیب و مهیجی میشود.
“زودیاک” یکی از برترین فیلمهای سال
فینچر در سال 2002 فیلم “اتاق وحشت” را ساخت. ماجرای این فیلم در یک خانه اتفاق میافتد و به تلاشهای یک زن برای نجات خود و فرزندش از دست دزدانی که به خانه هجوم آوردهاند میپردازد.
فینچر پس از 5 سال دوری از سینما در سال 2007 تصمیم به ساخت فیلم “زودیاک” گرفت که براساس داستان واقعی درباره یک قاتل زنجیرهای به نام زودیاک ساخته شده است. این فیلم در گیشه فروش بسیار کمی داشت اما ازنظر منتقدین، یکی از برترین فیلمهای سال لقب گرفت که البته نتوانست در جوایز اسکار موفق باشد.
“ماجرای عجیب بنجامین باتن” فیلمی تحسین برانگیز
در سال 2009 بود که دیوید فینچر فیلم موفق و تحسین برانگیز “ماجرای عجیب بنجامین باتن” را ساخت که در هشتادویکمین دوره جوایز اسکار در 13 بخش نامزد بود و موفق به کسب سه جایزه اسکار شد. این فیلم که براساس داستان کوتاهی از “اسکات فیتزجرالد” ساخته شد، داستان بنجامین است که در اواخر قرن نوزدهم و در سن 80 سالگی به دنیا آمده و با گذشت زمان، درحالی که دیگران پیرتر میشوند، او جوانتر میشود. او در کهنسالی به دختری علاقه مند میشود که در سنین کودکی بهسر میبرد اما در طی سالها درحالی که دختر بزرگتر میشود، او در روندی وارونه به سوی خردسالی پیش میرود.
“شبکه اجتماعی” فیلمی درباره راه اندازی شبکه “فیس بوک”
این کارگردان سرشناس در سال 2010 فیلم “شبکه اجتماعی” را ساخت که سخت مورد انتقاد منتقدان سینما قرار گرفت. این فیلم که توسط کمپانی کلمبیا پیکچرز تهیه و تولید شده، به راهاندازی و توسعه شبکه “فیس بوک” در سال 2004 توسط چند دانشجوی دانشگاه هاروارد میپردازد. “شبکه اجتماعی” در هشتادوسومین دوره مراسم اسکار برنده جایزه اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی، بهترین تدوین و بهترین موسیقی شد.
“دختری با خالکوبی اژدها” اقتباسی از یک رمان سوئدی
فینچر در سال 2011 فیلم اقتباسی “دختری با خالکوبی اژدها” را بر اساس یک رمان سوئدی ساخت. این فیلم دلهره آور در هشتاد و چهارمین دوره مراسم اسکار نامزد 5 جایزه و همچنین جایزه اسکار بهترین بازیگر زن برای “رونی مارا” به همراه داشت و جایزه بهترین تدوین را از آن خود کرد.
“خانه پوشالی” بهترین درام تلویزیونی
مجموعه تلویزیونی “خانه پوشالی” به کارگردانی دیوید فینچر در سال 2013 ساخته شد. از آنجا که تمام 13 قسمت این مجموعه تلویزیونی در یک روز بصورت آنلاین پخش شد، نخستین مجموعه تلویزیونی آنلاینی لقب گرفت که نامزد کسب اسکار تلویزیونی شد. دیوید فینچر برای ساخت “خانه پوشالی” در بخش کارگردانی بهترین سریال درام تلویزیونی برگزیده شد.
“دختر گمشده” اقتباسی دیگر از رمانهای “فلین”
“دختر گمشده” ساخته دیگر دیوید فینچر بر اساس رمان پرفروشی با همین نام نوشته “گیلین فلین” است. این رمان سومین رمان فلین است که در سال 2012 به نگارش درآمد و فروش بسیار خوبی داشت. فیلم “دختر گمشده” روایتگر داستان تاریک و پرتعلیق زنی است که در پنجمین سالگرد ازدواجش ناپدید میشود.
آثار
-“بیگانه 3” (Alien 3) محصول سال 1992
-“هفت” (Seven) محصول سال 1995
-“بازی” (The Game) محصول سال 1997
-“باشگاه مشت زنی” (Fight Club) محصول سال 1999
-“اتاق وحشت” (Panic Room) محصول سال 2002
-“زودیاک” (Zodiac) محصول سال 2007
-“ماجرای عجیب بنجامین باتن” (The Curious Case of Benjamin Button) محصول سال 2008
-“شبکه اجتماعی” (The Social Network) محصول سال 2010
-“دختری با خالکوبی اژدها” (The Girl With the Dragon Tattoo) محصول سال 2011
-“خانه پوشالی” (House of Cards) محصول سال 2013
-“دختر گمشده” (Gone Girl) محصول سال 2014
فینچر و فعالیت در راستای سیاستهای دولت آمریکا پس از واقعه 11 سپتامبر
شواهد و قرائن نشان داده است که هالیوود، صنعت فیلمسازی پر زرق و برق امریکا، همواره به عنوان اهداف اصلی نفوذ سازمانهای دولتی امریکا، سیا و پنتاگون است. سازمان سیا همانگونه که در سایت خود این سازمان نیز نوشته شده، از همان ابتدا به دنبال راهی بود تا بتواند، به مخاطبان القاء کند که رهبران جامعه بدون این سازمان نمیتوانند از ملت محافظت کنند، بنابراین همواره به دنبال این بوده است تا به طرق مختلف با رؤسا و افراد بانفوذ هالیوود ارتباط برقرار کند.
اولین بار سال 1995 قراردادی میان هالیوود و سازمان سیا به امضا رسید که بر اساس آن شخصی به نام “چیس براندون”، یکی از مأمورین کهنه کار سازمان سیا، از آن پس بر فیلمنامهها و پروژه سینمایی، بالاخص آنهایی که به نوعی با موضوع سازمان سیا در ارتباط بودند، نظارت داشت.
با همه اعتراضهایی که برای حضور براندون وجود داشت، او به کار خود در سینما ادامه داد و طی این سالها فیلمهای زیادی زیر نظر او ساخته شدند که از جمله آنها میتوان به “دشمن حکومت”، “کمپانی بد”، “جیمزباند”، “کمپانی جاسوسها”، “استخدام”، “مجموعه همه ترسها”، “هویت بورن”، “24” و چند پروژه تلویزیونی اشاره کرد.
در حالی که حدود 6 سال از کار “چیس براندون” در هالیوود میگذشت، با وقوع حادثه 11 سپتامبر در سال 2001 سازمان سیا مورد سرزنشهای زیادی قرار گرفت و به بیلیاقتی محکوم شد که نتوانسته با آن بودجههای میلیاردی، چنین حادثه تروریستی را پیشبینی کند.
کمی پس از وقوع این حادثه، سازمان سیا در دیدارهای مکرر با “چیس براندون”، از او خواست تا فعالیت خود را در هالیوود گسترش دهد و در این میان جورج دبلیو بوش، رئیس جمهور وقت امریکا نیز مشاور ارشد خود “کارل روو” را به لسآنجلس فرستاد تا با روسای هالیوود دیدار کند و درباره راههایی که از طریق آنها میتوان نظر عموم مردم را به سمت حمایت از نیروهای نظامی آمریکا سوق داد، گفتوگو کنند.
جلسه سیا و پنتاگون با دیوید فینچر و اسپایک جونز
سیا و پنتاگون رسما از فیلمنامه نویسان و کارگردانانی چون “دیوید فینچر” و “اسپایک جونز” خواستند تا در همکاری با مقامات این دو سازمان فکر بکری کنند تا شاید جلوی حملات تروریستی آینده گرفته شود و در ازای آن پنتاگون نیز تسهیلات نظامی زیادی در اختیار هالیوود قرار خواهد داد، این شد که فینچر در سال 2002 “اتاق وحشت” را ساخت که داستان تجاوز سه دزد به خانهای امن در نیویورک است.
تبلیغ فیس بوک در “شبکه اجتماعی”
“شبکه اجتماعی” در سال 2010 توسط دیوید فینچر براساس کتاب “میلیاردرهای تصادفی” نوشته “بن مزریک” ساخته شد. این فیلم درباره مؤسسان وب سایت فیس بوک است.
داستان فیلم: در سال 2003، “مارک زاکر برگ” دانشجوی دوره لیسانس دانشگاه هاروارد و نابغه برنامه نویسی کامپیوتر بعد از شکست عشقی با پناه بردن به اتاقش وب سایتی را طراحی میکند که خیلی زود مورد توجه قرار می گیرد تااینکه سرورهای سیستم اینترنتی دانشگاه مختل شده و او به مدت 6 ماه از دانشگاه اخراج می شود… وقتی که بازمی گردد وب سایت فیس بوک را طراحی می کند که مورد توجه 500 نفر قرار میگیرد اما این موفقیت برای او مشکلات شخصی و قانونی به همراه داشت…
این فیلم که در اسکار هشتادوچهارم جوایز زیادی را گرفت و عنوان بهترین فیلم سال 2010 را از نگاه انجمن ملی منتقدین فیلم آمریکا و از نگاه مجله “سایت اند ساوند” به دست آورد، به نوعی تبلیغ برای شبکه “فیس بوک” و اسطوره سازی از سرمایهدار صهیونیست “زاکر برگ” مؤسس این شبکه به حساب میآید.
“آنی شولهوف” رئیس وقت اتحادیه ملی منتقدین سینمای آمریکا درباره انتخاب “شبکه اجتماعی” به عنوان بهترین فیلم سال گفت: «باور داریم که این فیلم یک داستان دراماتیک و معاصر را به گونهای روایت کرده که برای نسلهای مختلف جذاب باشد. ما از میان 250 فیلم محصول سال 2010، از فیلمهای بزرگ استودیویی گرفته تا آثار مستقل بررسی کردیم و فکر میکنم برندگان نهایی ما نشانگر هدف اصلی اتحادیه یعنی ستایش زیبایی و کمال در فیلمسازی را بیان میکنند.»
عکس دیوید فینچر
بیوگرافی و عکس دیوید فینچر کارگردان آمریکایی
زندگینامه دیوید فینچر فیلمساز امریکا