از مسجد ایاصوفیه تا تنگه بسفر در سفر به استانبول

استانبول بزرگترین شهر جهان است که در دو قاره آسیا و اروپا قرار دارد. جاذبه های گردشگری فراوان استانبول آن را به یکی از محبوب ترین مقاصد گردشگری ترکیه تبدیل کرده است. این امر امکانات و امنیت بسیاری را برای گردشگران فراهم کرده است

مسجد ایاصوفیه

ایاصوفیه که با نام های حاجیاصوفیه و هاگیاصوفیه نیز شناخته می شود، یکی از پربازدیدترین مکان های این شهر و جهان از نظر هنر و تاریخ است. ایاصوفیه در واقع به معنای حکمت خداوند است. جالب است بدانید در قرن ششم این بنای تاریخی به عنوان هشتمین عجایب جهان معرفی شد.

مسجد ایاصوفیه به عنوان یکی از تاریخی ترین بناهای این شهر با بیش از 1400 سال قدمت شناخته می شود که زلزله ها، جنگ ها و تاریخ زیادی را به خود دیده است. این بنای تاریخی که رابط مسیحیت و اسلام محسوب می شود، نه تنها به دلیل قدمت بلکه به دلیل معماری منحصر به فرد خود در ترکیه و حتی جهان شهرت دارد و هر ساله پذیرای گردشگران زیادی از سراسر جهان است.

مسجد فعلی ایاصوفیه در واقع کلیسای بزرگی است که در سال های 532 تا 537 به عنوان کلیسای بزرگ شهر به دستور کنستانتین اول ساخته شد. این ساختمان توسط 10000 کارگر در مدت پنج سال و زیر نظر 100 استادکار تکمیل شد. این کلیسا دارای گنبد، کوزه مرمری، ایوان و ورودی غربی، هشتی فوقانی، صندوق ملکه و دری از مرمر است و جالب است بدانید که تزئینات بسیاری از جمله سنگ مرمر و ستون های این بنا  از نقاط مختلف دنیا آورده شده است. این کلیسا هزار سال قبل از ساخت کلیسای جامع سویا که فراز و نشیب های زیادی در تاریخ داشت بزرگترین کلیسای جهان بود.

پس از تصرف استانبول به دست عثمانی ها، به دستور سلطان محمد دوم، این کلیسا به مسجد ایاصوفیه تبدیل شد و این تغییر کاربری تاثیرات خاصی بر معماری آن گذاشت. به عنوان مثال، پس از فتح عثمانی ها، سلیمان اول دستور داد نقاشی ها و طراحی های داخل ایاصوفیه را بپوشانند تا نماز جمعه در آنجا اقامه شود.

این بنا در طول تاریخ بارها مورد حمله و تخریب قرار گرفته و بارها بازسازی و مرمت شده است. معروف ترین مرمت آن به دستور سلیم دوم توسط خواجه معمار سنان آقا، نابغه معماری دوران عثمانی انجام شد. در این مرمت نمادهای دوران اسلامی به این بنای تاریخی اضافه شده است.

معماری خیره کننده ایاصوفیه

در ساختار بنا در تور استانبول دقیقه 90 آفردار از نقشه ای هوشمندانه برای هماهنگی طاق ها و ستون ها استفاده شده است. 4 ستون بزرگ از سنگ مصری 4 طاق بلند را نگه داشته و گنبد بزرگ این مسجد بر روی آن قرار گرفته است. در واقع بسیاری از ویژگی های معماری کنونی این مسجد مانند گنبد، مناره، محراب، ستون ها و تزئینات قرآنی پس از تغییر کاربری به این مسجد اضافه شد. ارتفاع گنبد ایاصوفیه 55 متر و قطر آن 31 متر است که یکی از محبوب ترین نمادهای این مسجد برای گردشگران است. برخی ارتفاع گنبد را نماد معلق بودن و نزدیک بودن به بهشت ​​و خدا می دانند.

آیات قرآنی و خط عثمانی در تمام فضاهای مسجد به همراه برخی تصاویر باقی مانده از حضرت مریم و حضرت عیسی (ع) به چشم می خورد. این مسجد همچنین دارای کاشی های معروف بسیاری از زمان کلیسا بوده که از جمله آنها می توان به سونو (مریم و مسیح)، مسیح و لویی ششم، دو فرشته و… اشاره کرد که از شگفتی های این مسجد است.

تنگه بسفر

تنگه بسفر مکانی فوق العاده ایده آل و زیبا در این شهر است که به بزرگراه استانبول نیز معروف است. تنگه بسفر در واقع یک واسطه بین قاره های اروپا و آسیا است که این دو را به هم متصل می کند. تنگه بسفر علاوه بر اینکه به خودی خود یک جاذبه خاص محسوب می شود. همچنین دارای مکان های تاریخی و گردشگری بسیاری است.

تنگه بسفر برای بسیاری از گردشگران در سفر به این شهر مکان ویژه ای محسوب می شود، زیرا جاذبه های بسیاری مانند برج دختر، برج گالاتا و… در این تنگه قرار دارند. پس این عزیزان می توانند با انتخاب هتلی مناسب در این تنگه زیبا و فوق العاده اقامتی عالی را برای خود رقم بزنند.

تنگه بسفر گذرگاهی باریک شبیه به تنگه هرمز در ایران است که دریای مرمره و دریای سیاه را به هم متصل می‌کند. اگر بخواهیم مستقیماً طول این تنگه را بشماریم 32 کیلومتر طول خواهد داشت. تنگه زیبای بسفر از ساحل روملی تا شاخ طلایی و از قلعه روملی تا قلعه آناتولی که عمیق ترین نقطه بین ببک و کندیلی است امتداد دارد.

تور کیش از تبریز را از دست ندهید.

سبک معماری تنگه بسفر به گونه ای است که خانه های ساده ای را می بینید که قدمت آن به دوره بیزانس می رسد، زمانی که این تنگه فقط یک دهکده ماهیگیری بوده است. خانه‌ها و عمارت‌های ساخته شده در ساحل از برجسته‌ترین نمونه‌های ساختمان‌ها هستند که پالاس چراغان نمونه بارز آن‌هاست. طبق آخرین آمار، این ساختمان ها اکنون به 360 مورد می رسد.

با این حال این ساختمان ها با سبک و سیاق قدیمی خود، گران ترین املاک این شهر به حساب می آیند. در تنگه بسفر مساجدی را می بینید که توسط عثمانی ها ساخته شده اند و از همان زمان این رسم برقرار بوده است و یکی از این مساجد مسجد سلطان احمد است که به مسجد آبی معروف است. اسکله بشیکتاش، میدان اورتاکوی و مسجد اورتاکوی از دیگر بناهای عثمانی در تنگه بسفر هستند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا